De fleste av oss fotograferer hundene våre oftere enn andre medlemmer i familien. Noen blinkskudd blir det, men mange av bildene egner seg best i søppelboksen. Det å fotografere dyr krever en helt annen tilnærming enn om vi fotografere mennesker. Mens vi mennesker forstår å se inn i kamera, så viker hunder blikket når øyet ditt forsvinner inn bak det samme kamera.
Pål Hodne er hundefotograf og driver Studio Hodne iSarpsborg, og har lang erfaring med å ta bilder av våre firbente bestevenner. Han har seks gode tips til hvordan du lettere kan få til bedre bilder, til glede for deg selv og de som ser dem i ettertid.
LA HUNDEN LEKE
– Slipp hunden fri og la den fortelle en historie. Gi hunden spillerom og se hva som skjer. Ofte oppstår det morsomme spontane situasjoner som gir gode hundebilder. Hundebilder
tatt under lek viser glede og hvem hunden er, råder Hodne.
Tar du bilde med kamera så prøv deg frem med forskjellige innstillinger for å få tatt skarpe bilder.
– Det er viktig med rask lukkertid for å fryse bevegelser. For å få rask lukkertid må man åpne opp blenderen og øke Iso. En lukkertid på rundt 1/1000 er somregel et godt utgangspunkt.
De fleste kamera har en sportsmodus. Denne kan være et godt utgangspunkt.
BEVEG DEG
– En generell regel er å ”gå ned på hundens nivå” når man tar bilder. Ta bilder fra deres perspektiv., men ingen regel er uten unntak. Prøv deg frem med å ta bilder hvor du ligger på bakken, står høyt oppe over hunden og tar bilder rett i øyehøyde. Du får nå bilder fra vinkler du ofte ikke ser hunden fra, sier hundefotografen.
SE ETTER ENKLE BAKGRUNNER OG GODT LYS
Hundefotografering handler som all annen fotografering om å finne godt lys og bakgrunner som ikke stjeler fokus.
– Det er en fordel å finne bakgrunner som er et stykke unna. Samtidig er det fint å bruke objektiver med lang brennvidde og god lysstyrke. Disse gjør bakgrunnen uskarp og gjør den myk og ikke så forstyrrende. Prøv deg frem med å variere og ta bilder i skygge og sollys. Se hva som blir penest på din hund.
Mange tar bilder med mobil og her kan man velge portrett som et alternativ for å få en mer uskarp bakgrunn.
Det å ta bilde av hunder med mørk pels kan være en utfordring, men her råder Hodne deg til å ta bilder mot mørke bakgrunner. På den måten kommer detaljene i et mørkt ansikt bedre frem.
– Ikke vær rett for å bruke blitz selv om det er midt på dagen. Det gir et godt motlys.
TA BILDE UTEN BÅND
La hunden være løs. Ta av kobbelet og gjerne halsbåndet hvis ikke det er viktig å ha det med på bildet. Båndet er ofte i veien og forstyrrende på bildet. Det tar bort fokus fra hunden og kan gi uheldige skygger.
– Uttrykket i bildet forandrer seg også helt når hunden er fri. Du vil få mer spontane og ærlige bilder med en løs hund enn en hund som blir kontrollert av båndet, sier Hodne og legger til
man samtidig skal respektere båndtvangsreglene og ta hensyn til andre.
VARIER ZOOMEN
– Gå nært hunden og zoom ut til videste innstilling på objektivet (vidvinkel). Etterpå går du lengre ifra og zoomer inn så langt det går (tele). Følg med på hva som skjer. Se hvordan hunden, bakgrunnen og bildet forandrer seg. Prøv deg frem og se hva slags uttrykk du liker på bildene. Dette kan du også gjøre på mobil, men husk at dette er digital zoom og det vil forringe bildet dersom du ønsker å forstørre det senere, sier Pål.
Bilder tatt med vidvinkel gir et lekent uttrykk og overdriver størrelsesforhold mellom hode og kropp, mens tele bruker man ofte til portretter fordi det gir viser trekkene til hunden på en
riktig måte som man ønsker når man skal ha et pent portrett.
Selv prøver Hodne å variere brennvidden i løpet av en fotografering for å ha flere valg i ettertid.
VÆR TÅLMODIG
– Å være hundefotograf er ikke alltid lett. Man må ha mye tålmodighet og jobbe med hunden på deres premisser. Bruk alle de morsomme og positive triksene i boken for å få hundene til å
gjøre det du vil. Bestikk hunden med godbiter og leker. Og prøv å unngå at det blir kjedelig for hunden. Hundefotografering skal være morsomt. Ta pauser hvor dere bare sitter og har en koselig liten stund sammen.
Hodne er tydelig på at man må trene inn en god bli kommando før du skal fotografere og gjerne en som kan hjelpe deg med å håndtere hunden mens du konsentrerer deg om å ta bilder. Ofte må man også være skikkelig klovn for å få hunden til å se i kamera.