10.6 C
Oslo
søndag, april 14, 2024

spot_img

7 hundevettregler i parken

En tur i hundeparken gir hundene våre mulighet til å bli kjent, leke og løpe fra seg, men som med alle offentlige plasser er det noen uskrevne regler du som hundeeier bør følge!

Hundeparker kan være stor stas for både hund og hundeeier. Her kan man møte andre hundeelskere i nærområdet som man kan utveksle erfaringer og lidenskap med. Ikke minst er det et fint sted å besøke i periodene med båndtvang. Her ser du hvilke uskrevne regler du bør være obs på.

1. Går tur først

Har du en hund med mye energi kan det være lurt å gå en tur før du entrer parken. Da får hunden tømt seg litt og kommer inn med litt lavere energinivå. Det er med på forhindre at den roter seg opp i uønskede situasjoner straks den innenfor porten.

2. Vent før du slipper hunden din løs

Før du slipper hunden din løs er det lurt å gjøre en oberservasjon av de andre hundene. Da får hunden din gjort seg kjent med de andre hundene på avstand, og du kan gjøre en vurdering som eier. Hunden din bør ha et godt grunnlag innen sosialisering, slik at den vet hvordan den skal oppføre seg i situasjoner med andre hunder. Ofte møter man på utadvendte hunder, og hvis hunden din i utgangspunktet er forsiktig og beskjeden kan dere heller trene på sosialisering i mindre grupper fremfor i parken.

3. Følg alltid med på hunden din

Det kan være fristende å dra frem mobilen – eller bli oppslukt i en samtale med en annen hundeeier. Men husk at du er ansvarlig for sikkerheten til hunden din og at den oppfører seg pent ovenfor de andre besøkende. Kanskje den også spiser noe den ikke skal eller sniker seg ut av inngangsporten? Vær oppmerksom på hva den driver med, og sjekk heller mobilen når du er tilbake fra tur!

Dersom området er av en viss størrelse så beveg deg rundt på området fremfor å klumpe deg sammen med de andre i parken. Da er det lettere for hunden din å holde ett øye med deg under sin lek.

4. Pass på hundens helse

Smittefaren er absolutt til stede i en luftepark. Jevnlige vaksiner er viktig å unngå smittsomme sykdommer som kennelhoste og diaré. Det er også en viss fare for smitte av lus, og hvis du opplever at hunden din klør mye etter et besøk i lufteparken er det viktig å oppsøke veterinær og eventuelt få resept på lusebehandling. Gi også beskjed til andre hundeeiere som bruker parken om du kan, slik at nye hunder ikke smittes.

5. Spør før du gir godbit

Er du en person som alltid har en godbit på innsiden av jakkelomma og syns det er ålreit å dele? Det er en hyggelig gest å gi andres hunder noe godt, men hør alltid med eieren først. Slik er du sikker på at hunden ikke har allergi, særlig helsemessige forhold eller behov for å gå ned i vekt.

6. Plukk opp!

Du tenker kanskje at dette er en selvfølge, men det hender dessverre at eiere unnlater å plukke opp etter sine kjæledyr. Dette er både uhygienisk og uhøflig. Flere hundeparker har hundeposer i beholdere, i alle fall avfallsdunker. Og har du glemt en pose kan du pent spørre sidemannen om han/hun har en pose til overs.

7. Vær raus

Har noen glemt hundepose så del. Dersom noen er usikre så opptre vennlig og inkluderende. Mange ferske hundeeiere er engstelig for å la sin hund leke med andre og forstår ikke hundens adferd. Vis omtanke og respekt for usikkerheten. Vi har vel alle vært der en gang. Oppstår det uønsket adferd fra din hund, så ta den ut og ta kvelden.

Å starte eller delta i en krangel med andre hundeeiere fører bare til at folk siden velger bort parken. Det skal være en fin stund for både hunden din og du. Hvis du opplever ubehag, gå og kom heller tilbake senere.

Kilder: Agria Dyreforsikring

Knut Sandersen
Knut Sandersen
Redaktør for Gårdshunden

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg