– Nei! mener Nina Kristine Myhre Storsveen som i mars lot Nuka delta i det uoffisielle hundeløpet Villroa Race i Trysil sammen med menneske-bestefaren sin Tore Bovolden.
I annonsen for løpet så sto det “ALLE ER VELKOMNE”, så da fant Nina og Tore en gyllen mulighet for å vise verden at man ikke trenger å ha den største hunden for å kunne delta på løp.
FRA SPØK TIL ALVOR – Det å starte Villroa race begynte egentlig som en spøk, men det gikk fra spøk til alvor! Og nå måtte treningen starte, for Nuka (Solleon’s She Loves You) hadde aldri vært med på skitur og aldri sett en pulk i løpet av den korte tiden hun har levd. Sele, potesokker, dekken og kjørestrikk måtte kjøpes inn!
Nina innrømmer at hun var veldig spent på om innkjøpene var en god investering eller om det var bortkastet penger.
– Vi startet treningen pent med at Tore dro pulken på korte gåturer, og man skulle tro at hun aldri hadde gjort annet enn å være med på tur med pulk! Altså den hunden tok jo alt på strak pote og elsker livet ute på tur med ski og pulk sammen med sin favorittperson!
Så selv om Nuka er som gårdshunder flest som elsker å ligge foran vedovnen eller godt plassert under dyna sammen med matmor og de to andre gårdshundene, så elsker hun å være ute i all slags vær på tur sammen med Tore.
LØPSVANT PULKFØRER Tore startet med hundekjøring som 10–åring i 1970. Første hunden han hadde var en boxer og etter hvert ble det grønlandshunder og alaska husky. I 1993 og 1994 kjørte han også Femundløpet. Etter at det ble slutt med sledehunder på våren 2010 fikk han seg en Alaska malamute høsten samme år som han hadde helt til sommeren 2022.
– Etter det ble savnet etter en turvenn stort. Men Nuka visste råd, så hun ble gladelig den nye turvennen til bestefar Tore. Og de har vært på noen turer de siste månedene, sier Nina som er dattera til Tore.
ÅPENT FOR ALLE Helgen 17.-19. mars i år gikk Villroa Race av stabelen med til sammen 30 påmeldte fordelt på fire klasser. Villroa Race er et hundeløp med lave skuldre i regi av Femundløpet og Flendalens ungdomslag, og er en sosial avslutning av løpssesongen. Løpet er delt inn i etapper med hvilepauser på sjekkpunkt med sosialt samvær, og avholdes på Vidsyn i Flendalen i Trysil kommune på samme sted som sjekkpunkt Trysil for Femundløpet 650 km.
Uansett hvilken klasse man deltar i så må alle ha med noe obligatorisk utstyr som sovepose, vindpose, spade, kart, kompass og nødproviant for hund(er) og fører.
Løpet har fire klasser. Klasse A er for senior åpen klasse med slede med en distanse på 250 km som starter fredag og går til søndag. Klasse B senior er for inntil åtte hunder med slede over 150km fra lørdag til søndag. Klasse C Junior er for inntil seks hunder med slede over 150km også fra lørdag til søndag, mens klasse D er turklasse for alle aldre med valgfri kjørestil (slede, pulk eller snørekjøring) og distanse. En etappe på lørdag og siste etappe på søndag hvor deltagerne starter med ett minutt mellomrom.
BEST I KULDEN På startstreken sto gårdshunden Nuka på 18 måneder som deltaker i turklassen. Nuka var den minste deltageren av størrelse og Tore var den eldste. Lørdag 18. mars presis klokken 10.22 startet hun sammen med sin menneske-bestefar på etappen. Nuka gikk først og etter kom bestefar som dor pulken. De fullførte en etappe på lørdag på 14,7 kilometer med en snitthastighet på seks kilometer i timen.
– Sporet var litt løst, så litt tungt for korte bein, forteller Nina og sier at temperaturen svingte mellom tre og åtte varmegrader.
Søndag var de på plass igjen og dro ut klokken 08.45 for å ta fatt på siste etappen. Nå hadde temperaturen falt kraftig. Minus 14 viste gradestokken på morgenkvisten, og frem mot starten krøp den opp til minus 10 og med lett snødrev i luften la de i vei. Etter 14,7 kilometer suste de inn i mål klokken 11.52, med en snittfart på sju kilometer i timen. Sporene var hardere denne dagen, så turen gikk litt lettere. Til sammen brukte de 6,5 timer i gangtid på etappene.
– Alle deltagere må være i mål innen klokken 14.00 på søndag og etter målgangen venter en bankett med mat, drikke og premieutdeling, sier Nina og legger til at alle deltagere hadde med en premie som man ga til den som kom foran seg på resultatlisten. Arrangøren stilte også med noen uttrekkspremier.
I tillegg til Nuka har hun også to andre gårdshunder, og alle tre kommer fra Marianne Sollien på Kennel Solleon på Rena i Åmot kommune.
– Nuka er beviset på at alle hunder uansett rase og størrelse kan delta på løpsarrangement som er tilpasset med forskjellige klasser, kjørestil og distanse. Hovedsaken er å ha en fin tur og kose seg maks! er både Nina og Tore skjønt enige om og jubler for en allsidig rase som vil være med der det skjer.
Tekst: Nina Kristine Myhre Storsveen