10.6 C
Oslo
søndag, april 14, 2024

spot_img

Fra valp til hund i arbeid – Del 1

Vi følger Kristian og Meta framover i en serie artikler i Gårdshunden. Kristian jobber i Anticimex hvor de blant annet driver med skadedyrkontroll. Det ligger naturlig for gårdshunder å bruke nesen og kanskje blir det arbeidskontrakt på henne etter hvert.

Tekst og foto: Kristian Horvei

Formål: Søk på levende rotte inne i næringslokaler

Kristian og Meta, kolleger og bestisser (Foto: Camilla Horvei)

Formålet med treningen er å få en «godkjent» søksund på levende gnager. Godkjenningen er en intern godkjenning i Anticimex hvor jeg jobber. Hoved arenaen hun skal jobbe i når/hvis vi lykkes er hovedsakelig mot næringsbedrifter hvor det er viktig at oppdrag og utfordring blir håndtert/løst umiddelbart. Meta eies av meg, og ved en eventuell intern godkjenning som man kan ta stilling til fra 12 mnd eller eldre. Så kan hun bli «ansatt» med meg som fører. Med hund i arbeid på denne måten, er det også regler og forholde seg til.

Eks: hunden har ikke lov å avlive gnageren. Det jobbes derfor mye med markering og kommunikasjon oss imellom. Det er også ekstreme mengder med forstyrrelser i kulissene hun skal jobbe, og med en veldig sosial hund som Meta er så jobbes det også med å være på jobb når man skal og ha fri når man skal. Meta blir 6 mnd nå og vi startet tidlig, allerede ved 6/7 ukers alder. Dette har resultert i at hun allerede gjør veldig gode og grundige søk.

1. trening

Da er vi igang, Meta 11 uker gammel på første trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør. Klikker trening på plattform med lukt fra levende rotte. De to siste ukene fra 8-10 uker har vi jobbet med klikker trening mot 5 kroning, dette for å øve inn ønsket markering med snute. Vi har en spennende tid foran oss, veien fra valp til hund i arbeid, blir spennende, krevende og moro.

2.trening

Meta søker på død rotte (Foto: Kristian Horvei)

Meta 12 uker gammel på andre trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør. Vi fortsatte arbeidet på plattform, det sitter godt fra sist og hun jobbet systematisk og mere intenst på de samme oppgavene i dag. Hun markerer godt med snute, å går lett videre hvis det ikke er respons fra klikkeren. I dag gjorde hun også sitt første godbitsøk, noe hun tok overraskende bra. Hun er uredd, søkte godt opp i høyden og klatret på ting. Startet også med leke som belønning i dag.

3. trening

Meta 13 uker gammel på tredje trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør. Etter en lang dag på jobb, med mye bilkjøring og ro var det en ivrig liten hund som var klar for trening. Startet allerede utenfor med å pipe å trekke mot døren inn til treningsrommet. Tydelig at hun kjente seg igjen og viste hva som skulle skje. Vi startet med å legge ut godbiter for søk litt senere, 3 punkter på kontor, vaskerom, toalett og salrom. Mens godbitene lå å ga fra seg lukt begynte vi på plattformen. Uten å tenke over det så knipset jeg bare av båndet og lot hun starte søket med sele, hun var på med en gang og gjorde 10×7 gode runder ( 10 klikk/markeringer x 7 repetisjoner) da med små pauser imellom og med leke som belønning. Etter en liten pause, var det søk i rommene som nevnt over, dette gikk også bra. Hun jobber selvstendig og hendvender seg lite til meg for hjelp. Det ble lagt ut nytt søk på salrommet, mens vi tok en tissepause og litt luft. Når jeg da slapp hun inn på søk denne gangen så tok jeg av selen, noe som viste seg å ha en virkning. Hun hadde mye mere fart og søkte på en annen og litt mere ivrig måte. Dette var gøy å se/erfare, så fra nå får hun søke «naken» så langt det er trygt. Det skal jo sies at hun bare er 13 uker og ikke så vant til å gå med sele eller halsbånd, så dette går seg til. Hun avsluttet treningen med en skikkelig raptus i sofan

4.trening

Meta 14 uker gammel på fjerde trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

En god markering er viktig da de ikke skal avlive rotta selv. (foto: Kristian Horvei)

Fortsatte der vi slapp med trening på plattform. Gikk litt videre på søk i dag, la ikke ut til godbit søk, men lukt av rotte på pad inni metall rør. Hun gjør veldig gode søk, og viser høy interesse av å jobbe. Hun søker høyt og lavt, klatrer, tråkker over ting som gir lyd og bryr seg generelt lite om hva som skjer rundt seg. Selv når vi avslutter søket og skal premiere med leke, så fortsetter hu søket etter litt lek. Hun søker lite hjelp fra meg og utforsker godt på eget initiativ.

5.trening

Meta 15 uker gammel på femte trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør. Dagens økt startet på plattform, hun har blitt rå god på dette og jobber nøyaktig. Instruktøren har lagt merke til at hun dobbel tæpper med snuta der lukten er. Så hun har funnet sin måte og markere på. Så over til søk i kontor, salrom, stue og vaskerom. Det ble igjen plassert hylser med lukt av rotte, hun gjør veldig gode søk og fant «byttet» fortere denne gangen. Det brukes klikker ved funn og hun fortsetter å markere på hylsen etter hvert klikk. Vi avslutter første funn med -ferdig med den- og viser henne videre i søk for å finne neste «bytte» Det kan merkes at hun bare er 15 uker gammel, hun blir sliten, men får også overtenning og en liten avsluttende raptus. Belønning i form av leke/ball viser seg å ikke være så interessant når hun er på søk i rom, men hun digger det når vi avslutter plattform runden. Det jobbes videre med å få snuta/markeringen til å vare lenger og lenger. Imellom tirsdagstreningene når Meta ikke er for sliten, trener vi på dette med klikker. Vi har byttet ut 5 kroningen til murstein med lukt fra rotte. Veldig moro å se fremgangen hennes.

6.trening

Meta 16 uker gammel på sjette trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør. Etter en dag på jobb hvor Meta fikk være med på en «liten» rottejobb, for å trene miljø og se interesse. Vi møtte ingen levende rotter på ferden, men hun fikk søke og lukte/smake på rottelort og oppleve en mengde med døde rotter som er fanget i mekaniske feller. Rottene var flotte eksemplarer så disse ble tatt med for videre trening på kvelden. Vi startet på plattform i dag, og det sitter veldig godt. Hun er helt på hele tiden, og tok seg ikke tid til pauser. Hun spratt opp på bordet for videre søk. Videre startet vi med lett godbitsøk i hovedrommet, for å få igang nese og motivasjon. Vi øker vanskelighetsgrad og i mellomtiden ble rottene fra tidligere på dagen gjemt i forskjellige rom. Vi flyttet oss å startet første søket på salrom etter en rotte. Hun søker bra, og finner denne overraskende fort. Det er julaften og lek med rotte for å få opp intensiteten, noe som viser seg å funke bra. Hun leker og kaster denne rundt og avslutter når vi tar fra henne «byttet». Vi fortsetter videre på kontor, toalett, vaskerom og salrom på nytt. Det ligger forskjellig antall rotter på de forskjellige rommene, det beste og morsomste søket var på kontor med 4 utplasserte dyr. Hun går inn får tydelig en markering og snur fort tilbake og finner første «premie» søket avsluttes med ferdig med den og hun blir sendt videre, hun finner de to neste rimelig fort og bruker noe lenger tid på den fjerde. Hun får leke og herje med hvert funn, og vi merker at hun er sliten på slutten så treningen avsluttes 20 min før tiden. Det var en skikkelig vellykket og morsom treningsøkt i dag

Se hva jeg fant! (Foto: Kristian Horvei)

7.trening

4 mnd gammel på natt trening i ekte kulisser. Syns hun gjør gode søk, jobber i høyden og på gulvet. Kunne kanskje ønsket noe mere action fra henne, men veldig fornøyd med godt over 1 time trening på søk og ball søk. Hun viste lite interesse til menneskene som var der, og viste overraskende lite interesse for alle forstyrrelsene som matrester, frukt, nøtter og smågodt som det var fri tilgang på. Hun markerer godt på ball, også jobber vi videre med riktig lukt.

8.trening

Meta 19 uker gammel på åttende trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør. Tirsdags treningen ble ikke noe av forrige uke, så da ble det søndags session isteden. I mellom tiden har vi trent ute i virkelige kulisser, hjemme i skrotcontaineren og inne hjemme i huset. Dagens trening startet på plattform, denne gangen med lukt i alle ristene, men da kun en som luktet rotte. Hun tok dette bra selv om det var nytt og flere lukter, videre ble det gjort søk på ball, dette er for å få opp/opprettholde interessen å for at søk skal bli drit kult. Vi følte at døde rotter kun var «morsomt» 1 gang, så da prøves det andre metoder. I bakgrunn av dette jobbes det jo med lukten i forskjellige øvelser. Hun er god på å søke å vi begynner å kjenne markeringen hennes. Vi er tilbake på draleke med pels som belønning. Det syns hun er supert og den brukes også som motivasjon til å komme seg opp i høyden, å utforske mer. Morsom og bra treningsøkt i dag.

9.trening

Meta 5 mnd gammel på niende trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør. Det har vært en hektisk helg med barnebursdag og lite trening, siste treningsrunde var fredag ettermiddag. Men allikevel levere denne lille hunden en helt rå treningsøkt i dag. Hun er veldig fokusert på plattform med godbit lukt i 3 av 4 og 1 med rottelukt, hun markerer godt og har lange runder av gangen. Hun leverer et meget bra første søk på salrommet, denne gang med små plastrør med hull i, ca 5 cm x 0,5 i diameter store. Disse da med rottelukt inni. Markerer godt, og vi lærer/setter ord på «vise» etter første markering sånn at hun markerer flere ganger på samme punkt. Etter en liten pause, gjør vi samme søk på toalett, vaskerom og kontor. Instruktør informerer om at et av disse rommene er det ikke lagt ut noe lukt, dette for at jeg skal lære meg kroppsspråk, sånn at vi i fremtiden kan utelukke rom ved liten interesse fra Meta. Det var overraskende hvor tydelig og interessert hun var på å komme seg videre fra det rommet uten lukt. I dette tilfelle var det det første rommet vi gikk inn i (toalettet) de to neste rommene kunne man høre at nesen jobbet mer intens og kroppsspråket var noe annerledes. Hun syns også det var noe vanskeligere grunnet mye andre lukter, men med litt hjelp ble det noen gode søk i disse rommene også.  Etter masse ros godbiter og lek med draleke, avsluttet vi med et fri søk etter kjempe gode godbiter i hovedrommet/stue oppe. Og helt tilslutt selvfølgelig med en liten raptus i sofan. Ble faktiske ganske stolt av lille Meta i dag.

Det er viktig med god nese, men også god balanse og smidighet. (Foto: Kristian Horvei)
Knut Sandersen
Knut Sandersen
Redaktør for Gårdshunden

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg