11.8 C
Oslo
onsdag, mai 22, 2024

spot_img

Fra valp til hund i arbeid – Del 2

Vi har fulgt Kristian og Meta i en serie artikler i Gårdshunden. Kristian jobber i Anticimex hvor de blant annet driver med skadedyrkontroll. Det ligger naturlig for gårdshunder å bruke nesen og kanskje blir det arbeidskontrakt på henne etter hvert.

Formålet med treningen er å få en «godkjent» søksund på levende gnager. Godkjenningen er en intern godkjenning i Anticimex hvor Kristian jobber. Hoved arenaen hun skal jobbe i når/hvis vi lykkes er hovedsakelig mot næringsbedrifter hvor det er viktig at oppdrag og utfordring blir håndtert/løst umiddelbart. Med hund i arbeid på denne måten, er det også regler og forholde seg til.

Eks: Hunden har ikke lov å avlive gnageren. Det jobbes derfor mye med markering og kommunikasjon mellom fører og hund. Det er også ekstreme mengder med forstyrrelser i kulissene hun skal jobbe.

Alle trening foregår hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

Tekst og foto: Kristian Horvei

10. trening

Meta har nå blitt 5 mnd.  Starter treningen i dag med cola og tyrkiskpepper til de tobeinte, rusler opp til et lite sagbruk oppe i skogen. Det blir lagt opp til søk på 3 punkter inne i saga, her får vi en god opplevelse av å være inne men også ute. Vi fortsetter med de små plastampullene med lukt fra rotte, men legger også til forstyrrelse i form av en annen ukjent hund. Det går også kuer med kalv rundt sagbruket og det er mange nivåer og hindringer som gjør at Meta må utforske, balansere og tråkke varsomt. Hun gjør gode søk også i denne settingen, bryr seg ingenting om forstyrrelsene rundt og leverer godt til å være første søk utvendig. Vi forlater sagbruket og går inn, fortsetter med plastampullene men denne gang i en ny versjon, det har siden sist blitt lagd en søksvegg. Det er montert masse små bokser med hull i, og inni disse boksene ble lukt plassert. Hun nailer dette også og koser seg mens

Søk i høyden, egentrening på den lokale matbutikken. Markering inni en hylle/reol. (Foto: Kristian Horvei)

hun jobber. Hun markere godt men kanskje noe kort, så det skal jobbes hardt med å holde markeringen lenger. Jeg merker også at jeg må jobbe mere med å lese Meta, når jeg blir fortalt det og legger fokus på det så kan man høre at hun endrer snus/pust når hun nærmer seg eller finner målet. Og at hun jobber mere intenst opp og ned. Når jeg tenker tilbake så kjenner jeg igjen dette fra trening i butikk. Så til hjemmelekse og videre trening er dette viktig å jobbe med. Alt i alt så er dette like mye, hvis ikke mer trening av meg som fører. Vi avslutter enda en super trening med søk på salrommet, Meta syns dette er et morsomt rom og hun gjør bra søk her også. Hun har blitt glad i leka som vi kun bruker i trening og denne har vært en god og morsom premie etter hvert søk. En sliten og flink liten hund ligger nå godt under teppe og sover.

11. trening

Startet treningen i dag med mange gode økter på plattformen. La på forstyrrelse med andre hunder som søkte etter godbiter på andre siden av skilleveggen, lyder fra fjøset og rakketoppskyting på boomblasteren. Meta bryr seg lite om det som skjer rundt henne, hun fokuserer og er virkelig på jobb når hun skal. Vi fortsatte treningen med lukt i de små plasthylsene, hun gjør super gode søk og det er fortsatt matfar som henger etter på markering.

Egentrening på den
lokale matbutikken. (Foto: Kristian Horvei)

Treneren vår har lagt merke til at når Meta kommer inn på rommet i søk, så løper hun i nesten alle tilfeller rett bort til området hvor «rotta» er. Og når jeg ser tilbake på ballsøk i den lokale matbutikken, i containeren og på de siste treningene så ser man sammenhengen. Vi gjorde også søk i det store rommet i dag (gangen) hun søkte godt langs veggene og brukte god tid, men fant denne lille «rotta» til slutt. Hun er også uredd når vi fokuserer på miljø og ufarliggjør elementer som frysere med glasslokk, ridesal som beveger seg, kjeledresser som henger på veggen og blir flyttet på, stoler og andre ting. Det var også en morsom episode når vi søkte på kontoret. Ingen av oss viste hvor «rotta» var. Og i noen tilfeller så flytter jeg på ting for at hun skal komme til for å søke bak, under eller oppå. I dette tilfelle flyttet jeg en stor pappeske med pappesker og «rotta» i og hun fulgte med ditt hvor jeg flytta pappesken og markerte på en prikk. Matfar leste litt sakte, men vi rakk å belønne en veldig god markering. Meta har også blitt flinkere til å bruke meg som «klatrestativ» når jeg setter meg ned inntil ting som er for høyt, så hopper hun via meg og videre opp. Dette er god trening hvis vi må hjelpe hverandre i høyden. Hun viser stor tillit og trygghet til meg, og det er litt som å slå av en bryter når vi avslutter søket og jeg løfter henne opp i armen. Vi avsluttet treningen i dag med et felles søk etter godbiter i «stua» sammen med Lille og Barbie.

12. trening

Meta i sin egen boble, ingen interesse for mat eller andre forstyrrelser. (Foto: Kristian Horvei)

Startet i dag ute med markering på lukt plassert i bakken. Jobber videre fra hjemmetrening, for å få sterkere og lengre markering. Hun markerer lenger, men det er ganske vanskelig å treffe riktig med klikkeren i denne type trening. Så jeg jobber like mye med tålmodigheten min som Meta gjør med å markere, hun er veldig flink og vi skal få til lange gode markeringer. Vi brukte små runde stoff matter til belønnings/godbit stasjon, dette for at hun skal slippe å lete etter godbitene på bakken og heller få belønning fort for så å komme tilbake å vise/markere på nytt. Det ble korte men mange markeringer, og belønning med favoritt leken etter ønsket antall markeringer. Hun får opp farta litt når vi bruker leke. Videre gikk vi bort i et lite redskapshus, her sto det en gammel tresker, Europaller, gjerdestolper og masse annet «skrot» her hadde vi også med 2 hunder som virra rundt som forstyrrelse, hun gjør 2 gode søk, søker uavhengig og selvstendig selvom bestevennene står å maser etter godbit rett ved. Hun ble noe distrahert et par ganger, men hentet seg fort inn igjen når hun fikk beskjed. Det dabbet også litt av i perioder under søket, men vi fikk opp farta igjen hun kunne oppleves som noe sliten samt at det var godt og varmt ute. Etter en liten pause og vann gikk vi videre inn, her avsluttet vi treningen med noen gode store godbit søk, noe som gjorde at hun kvikna litt til igjen. Jeg lot de andre hundene søke samtidig et par ganger. Og når de oppfører seg som bulldosere på jakt etter godbit, så ser man plutselig hvor  grundige søk Meta gjør. De andre støvsuger de lette utleggene for godbiter, mens Meta finner alle de vanskelige. Hun var også flink til å bruke meg som klatrestativ, og hun sto tilåmed oppå ryggen min for å få tak i godbitene. Hun hopper opp til meg når jeg slår meg på brystet og søker bra når hun sitter på skulderen min. Dette var gang 12 og den siste i dette programmet, men vi fortsetter med en ny runde 12×1,5 i sommer og mot høsten. Sånn at det blir en intens og bratt innlæring frem til hun er 8-9 mnd gammel. I mellomtiden og i ferien blir det mye fokus på markering, øke lengden på å vise «byttet» pluss at jeg vil trene litt på de lokale matbutikkene.

Meta har bedt meg om hjelp til å komme opp i høyden. (Foto: Kristian Horvei)

13. trening

Startet ettermiddagen med markering på lukt i murstein. Meta kjørte på i starten, men fikk fort en sånn dette er kjedelig attitude. Prøvde å motivere med lek og bedre godbiter, men blikket hennes fortsatte å si -dette er kjedelig, dette kan jeg- Vi endret strategi, og fikk gira henne opp med ball. Hentet inn en annen stor hund, for å gjøre litt konkurranse søk og forstyrrelse. Dette fungerte, endret seg fort og det virket som om «vinnerinstinktet» slo inn. Vi kjørte noen søk på ball med hund og forstyrrelser for å trigge/gire henne skikkelig opp. Resten av treningen fortsatte vi med ball, hun syns ball er ekstremt kult og vi fikk til mange gode søk både inne og ute. Når jeg tenker tilbake på siste søk på lukt i den lokale matbutikken, så ser jeg samme glede på det søket som på dagens ballsøk. Hun syns det var skikkelig gøy sist i butikken, så hun trenger nok god variasjon i treningen for at hun ikke skal kjede seg. Kanskje hun sier at vi er klare for litt mere reality snart. Men treningen i dag endte godt, og vi fikk en skikkelig bra økt. Vi trenger fortsatt litt lenger markering, så det må jobbes videre med. Og jeg må prøve å finne en morsom måte å trene markering på. Det har vært en lang dag på oss begge så nå ligger vi rett ut på sofan.

14. trening

Nå går vi inn i Meta’s 6 måned, hun blir et halvt år gammel på lørdag. På fredagen som var, fikk vi et «tilfeldig» møte med noen levende rotter og jeg må si jeg er imponert. Meta viste med stolthet at hun kunne søke opp disse på en rask og effektiv måte. Hun gjør veldig rolige og grundige søk, å fikk en helt fantastisk holdning når hun traff. På dagens trening valgte vi å starte med søk på ball, mest for å holde den gleden og farta oppe som hun viste på fredag. Vi la ut søk ute, ganske like omgivelser som vi avsluttet i ved forrige runde. Det var mye vind, gress og spennende hindringer. Dette med vind, løse gjenstander, plast, blikkplater og ting å klatre på er ingen utfordring for Meta. Hun kjører på og gjør grundige, raske og gode søk, bruker sjeldent noe mere en 1-2,5 minutt før hun finner «byttet» Når søkene i dag ble utfordrende og litt opp i høyden så er hun veldig tydelig på at hun vil ha hjelp av meg til å komme opp, eller bruke meg som klatrestativ. Med kroppsspråk og blikk spør hun rett ut om jeg kan sette meg ned så hun kommer seg opp. Det er veldig gøy å jobbe på den måten, og vi skal trene masse mer på å sitte på skulder og hoppe opp i armene mine når jeg ber om det. Etter mange gode runder ute på den gamle saga og i redskapshuset, gikk vi inn for videre søk på lukt av levende rotte. Hun gjør like gode søk på dette og jeg valgte i dag å belønne med ball, da hun har mistet interessen for godbiter når hun er «på jobb» jeg syns det er positivt av vi får bort godbitene og at den lille gule ballen kan være det kuleste i verden når vi har et velykket søk med gode markeringer. I dag hadde vi fersk og ny lukt fra helgen, så det var ekstra gøy i dag da dette var en helt annen lukt, men av levende rotte. Da har vi også forskjellige lukter å jobbe på videre fremover, men med samme viktige slutt. De som alt annet har jo forskjellige lukter selvom de er av samme art,  så alt vi bruker tar vi vare på sånn at vi tilslutt har mange forskjellige muligheter på utfordring i videre trening. Denne lille jenta på snart 6 mnd har hatt en helt rå utvikling.  og det tar på å være en ung hund i trening, så nå ligger Meta og resten av flokken godt nedi sofan. Jeg og Meta skal ha sommerferie nå i to uker, men det blir minimum 2 treningsøkter i de lokale dagligvarebutikkene og noe trening hjemme. Sånn at vi holder det varmt frem til neste trening i Spydeberg.

Meta markerer funn inni det grå røret. (Foto: Kristian Horvei)

Hjemme trening 10. juli

Meta på trening i agilityhallen, det ble søkt på lukt og ball i dag med matmor Camilla. Meta får mer og mer fart, og det er tydelig at hun trives med denne «jobben» forstyrrelser som andre hunder, lukter, lyder og mennesker er ikke noe utfordring. Men Meta liker ikke når hun må sitte i bur å se andre trene, det er ikke greit. Vi fortsetter hjemmetrening, og gleder oss til vi skal på kurs igjen hos De Glade Hundepoter.

Hjemme trening 13. juli

Meta på luktsøk hjemme. man kan lett se når hun søker hjelp for å komme seg opp på ting. Markeringen lar vi være kort når vi søker ute i vind. Hun jobber utrolig bra, og når vi skulle inn etter trening valgte vi å kaste hylsen med lukt i søpla sammen med engangshansken. Når hun da møtte de andre hundene inne, så skulle hun passe på hylsen. Det var morsomt å se, at hun passet på «bytte» sitt.

Hjemme trening 15. juli

Meta på ettermiddags trening hos den lokale matbutikken. La ut lukt tidligere på dagen i dag, for senere søk. Hun er jo 6 mnd nå, og det er tydelig at vi har skapt et sterkt bånd oss imellom. Hun viser en ekstrem trygghet, men hun har også begynt å si ifra at jeg er hennes. Hvis noen andre hunder trenger seg litt på, kommer litt nærme lukten (rotta) hennes eller premien så er hun der med engang. Så hun viser eierskap i «jobben» sin og ovenfor meg. Hun er myk og fokusert når vi jobber sammen og hun gjør grundige søk. Når vi gikk ut av bilen for å gå inn i butikken så bruset hun seg litt opp, bjeffa på noen mopeder som kjørte forbi og hadde en litt streng holdning. Så var det akuratt som å trykke på en knapp når jeg løfter henne opp for å gå inn på senteret og inn i butikken. Da skifter hun helt modus og vet hva som kommer. Bærer henne gjennom senteret, inn i butikken og blir låst inn på lageret. Hurtigporten lukkes, og jeg setter henne på søk i hovedlageret. Hun finner punktene ganske raskt og gjør gode søk. Jeg hadde lagt ut 4 punkter og trente i ca 15-20 minutter. Hun ber om hjelp, å søker godt inni hyller og oppå paller osv. En morsom og bra treningsøkt i dag.

15. trening

Meta poserer etter fullført trening. (Foto: Kristian Horvei)

Da var ferien over, og hverdagen tilbake. Det har blitt mange gode treningsøkter i ferien, i matbutikker, på store låver og ute i terreng. Det var fint å komme til Spydeberg igjen for trening, varmen kjente vi, men det ble en bra trening i dag. Før vi begynte fikk jeg spørsmål om hva vi/jeg følte jeg trengte mest trening på. Svarer raskt markering, jeg leser henne godt når jeg vet hvor «byttet» er, men ikke fullt like godt når jeg blir testet og ikke hvet hvor «byttet» er. Vi starter derfor med markeringstrening. Instruktør viser og forteller, og vi ser jo raskt at hun har gode markeringer bare man treffer riktig med belønning og ord/klikker. Vi jobber en god stund med dette og hun viser ikke så mye interesse for godbiter og den type trening. Hun spør vel egentlig om litt mere moro, så vi går over på noen små søk med lukt fra rotte. Disse fikser hun bra og har gode markeringer og visninger. Så blir vi utfordret, jeg som fører får på de neste søkene ikke se hvor «byttet» legges. Og jeg må da stole på Meta og meg selv å se om jeg klarer å belønne riktig utifra markering. Vi nailer det på første runde etter kun kort tid, (se film) og vi begge eller kanskje bare jeg opplever et lite adrenalinkick når dette skjer. Vi går da inn å ser på filmen for å jobbe med språk, og for at jeg skal lære å lese Meta. Runde nr 2 ender ikke like bra for matfar, vi holder koken ganske lenge. Jeg registrere at Meta spør om hjelp for å komme opp i høyden, jeg hjelper til, flytter på ting løfter Meta opp på hyller og tar meg selv i å leite sammen med henne. Etter litt tid blir vi stoppet av instruktør, for hun har allerede sett at Meta har markert, og da går det over i at Meta ikke helt skjønner hvorfor hun ikke fikk belønning og at jeg fortsetter å flytte på ting og leiter videre. Jeg blir spurt om jeg kan fortelle hvilken høyde «byttet» ligger i utifra hva jeg har sett på Meta. Jeg svarer knehøyde, og det var riktig. Vi går å ser på film av søket, og da ser også jeg hvor hun markerer. Og utifra snutehøyde og vinkel på hodet så ser vi fort hvilken høyde «byttet» er i. Vi blir sendt inn igjen for å avslutte søket, og hun går rett på å markerer. Viser noen ganger og får ballen som belønning.

Oppsummering fra i dag er vel at den lille hunden min ligger litt foran meg og at hun var så flink i dag at hun fikk en ny sele.

16. trening

Tilfeldig trening gå på rygg, når matfar luker gress på tunet hjemme. (Foto: Kristian Horvei)

Da har det gått nok en uke, har blitt lite trening denne uken. Masse som har skjedd, mye hunder, tilbake i jobb og litt deilig å slappe av litt også. Treningen i dag ble så som så, Startet rett på søk med lukt fra rotte. De første rundene viste Meta lite interesse, og vimsa mest rundt. Vi byttet lukt for å se om det gav utslag på treningslysten, i og med at vi er så heldig å ha 2 forskjellige lukter fra levende rotte så kan vi bytte på litt. Denne gang var heller ikke det så interessant. Hun fant punktene og markerte, men hun var lite interessert i å fortsette å jobbe. Vi endret taktikk å la ut for søk på de små tennisballene. Det gjorde at vi fikk opp farten litt, men fortsatt så var hun litt surrete og slækk. Etter en liten pause hentet vi inn litt konkurranse med å sette Barbie på søk samtidig, da endret holdningen seg litt å hun skulle plutselig få opp farta, passe på luktene sine og ikke minst ballen. Etter noen gode runder med parsøk, ble det en liten pause for så å gjøre rom søk alene igjen. Vi startet på salrommet, dette er et rom Meta trives å søke i og hun gjør et meget bra 1 søk på lukt. Men et ikke fullt så bra 2 søk. Vi flytter oss ned til kontoret, å der får vi egentlig samme utfall bare i motsatt rekkefølge. Vi klarer å avslutte treningen med et bra søk og mye ros, men alt i alt så var dette en tung dag for Meta. Hun nærmer seg 7 mnd, kanskje er det løpetid på gang, kanskje var hun sliten etter helg og uke med litt ekstra hunder som vi passer, eller kanskje utslitt etter masse lek og moro med bestevenninnen Pippi. Uansett så er all trening viktig selv om man kanskje ikke får til alt som man pleier. Så får vi gjøre litt moro ut av treningen frem til neste gang, kanskje ta et lite butikksøk for det liker hun godt.

29. juli – Første «oppdrag»

I dag kl 06:30 var jeg og Meta på våres første skarpe jobb søk, mest for å få trent, men også for å se muligheten for et vellykket oppdrag. Vi ankommer en kunde i Oslo hvor det er observert en rotte på et lager for 2 dager siden. En annen tekniker fra jobben startet oppdraget der med slagfeller den samme dagen som observasjonen. Det har da gått 2 dager uten at vi har klart å løse problemet. Jeg setter Meta på søk i det aktuelle lageret og hun jobber veldig godt, litt sånn som når hun har vært på topp på trening. Jeg tar meg selv i å faktisk begynne å kjenne igjen kroppsspråket hennes, og oppsummerer inni hodet mitt mange av treningene vi har hatt hvor vi har lagt ut ampuller i mange rom, men kun et rom med lukt. Å ser at hun jobber ganske likt, hun sveiper innom men går fort videre som om det ikke var noe lukt der. Vi jobber oss innover i lageret, det er et lite og oversiktlige rom og vi holder på i ca 20 minutter. Underveis så roser jeg henne med lav stemme og setter henne ofte i gang igjen på søket, men til slutt velger jeg å rose henne, avslutte søket å gå ut av lokalene uten funn. For å få en bra avslutning holder kollegaen min Meta utenfor mens jeg går inn å legger ut et ballsøk. Jeg setter hun på søk igjen, og på under 30 sekunder går hun rett på å markerer på ballen. Etter dette går vi grundig gjennom lokalet og kan ikke finne noe spor eller tegn på at det er en rotte der. Eneste ut og inngang den eventuelt har er via hoveddør og inn på lager, dessverre da dører som står oppe mesteparten av døgnet. Så skal jeg da stole på lille Meta som sier at det ikke er noen der, og at den mest sannsynlig har gått ut igjen samme vei som den kom inn. Eller skal man fortsette dette er veldig gøy, spennende og lærerikt. Gleder oss til fortsettelsen jeg vil si meg fornøyd med et vellykket søk i dag.

Belønning med leke etter markeringstrening hos de glade hundepoter. (Foto: Kristian Horvei)

17. trening

Meta har nå blitt 7 mnd. Siden sist har vi vært på søk i dagligvare butikk, det var et godt søk og god lære. Forrige trening var jo så som så, men i dag var det helt fantastisk moro å jobbe igjen. Meta strålte og var skikkelig på. Jeg har passet på at hun har fått mye hvile på dagen i dag og hun har sovet endel på jobben. Man kunne merke at hun var uthvilt. Vi startet treningen på plattform. Det er jo en stund siden sist, å hun syns det er veldig gøy. Plattform trening er hovedsakelig lukt og markering, og vi trente på lukt fra levende rotte i dag. Hun begynner å få lange og fine markeringer og jobber grundig og effektivt. Tror vi var oppi 10×10 repetisjoner på plattformen, som viste seg å være en god oppvarming. Det ble så lagt ut søk med samme lukt. Som sist ble jeg også i dag satt på prøve. Jeg fikk beskjed om at det var klart, visste ikke hvor noe var og jeg kunne selv velge åssen jeg ville gå frem i søket. Forskjellen fra tidligere var nå at hun skulle søke alle rom og gang i en «jobb» Vi begynte i det første rommet, her leste jeg fort at det var noe. Som alltid går hun første rett bort i området med lukt, deretter søker hun rundt for så å komme tilbake til punktet. Den første klarte jeg også å lese markeringen på, med litt iver fra min side så ble det litt feilbelønning og surr. Men vi henta oss fort inn igjen. Avsluttet det første rommet å søkte oss ned trappen, da i sikksakk for å få med oss alle trinn og kroker. Hun gjør grundig søk og finner til slutt punkt 2 som var ganske vanskelig. Hun har da vært innom søppelbøtta, litt klær og andre ting som ligger rundt. Hun er lite opptatt av disse tingene. Fortsetter inn på neste rom, her bruker vi lang tid. I tillegg lå det også noe muselort inni noen skap som vi ikke var klar over, og dette var spennende. Men kommer oss videre og klarer punkt nr 3 til slutt. Når vi fortsetter inn på det siste rommet, ser jeg med engang at det ikke er lagt ut noe der. Hun viser tydelig at hun er ferdig, oppfører seg litt som hjemme, drikker litt vann og soser rundt. Setter hun på søk igjen for å avslutte «jobben» mens hun er i søk. Jeg har også begynt å høre/lese nesen hennes, det er så tydelig forskjell på lyd og hvordan hun bruker nesen når det er lukt eller ikke. Avsluttet selvfølgelig med favoritt ballen som belønning, noe som er mye kulere en godbiter. En super velykket trening i dag, stolt av den lille hunden.

6. august – Andre «oppdrag»

Meta på nattjobb. En veldig viktig og bra treningsøkt. Oppmøte rundt midnatt på et objekt i Oslo hvor det er observert rotte inne. Etter å ha sikret lokalene lukket alt av dører til alle rom og snakket med eier, henter jeg Meta fra bilen. Setter henne på søk i det vi går inn i hovedrommet som også er størst, ingen tvil om at hun vet hva søk er. Hun er på med en gang, å løper rett bort til en disk som hun er interessert i, deretter fortsetter videre rundt i det store lokalet. Etter at vi har søkt rundt hele langs vegg går hun tilbake til det første stedet hun gikk rett på. Her begynner vi å romstere litt, åpne skap, dra ut ting å sjekke. Finner ikke noe, å går videre til et annet sted hun viste interesse. Nå viser hun mere interesse her, og vi drar ut masse bur, bøtter å ting som står under en disk og da slår lukta også meg rett i ansiktet. Meta er på å jeg belønner henne med ballen imens jeg holder på under den disken. Her finner vi masse rottelort, og veldig stram lukt. Det er fuktig og møkkete. Fortsetter å belønne Meta med ballen og vi avslutter søket i det største rommet. Setter hun så på nye søk i bakgård/søppelrom og i kjeller hvor det også er flere rom. Det blir mange og lange søk, og det er et rom i kjelleren som hun er mere på en i de andre (se film) her holder vi på lenge, men uten noe markering. Det går såppas med tid at hun får ballen som belønning. Setter hun så på søk i et lite teknisk rom, her vil hun ut igjen med engang, så jeg avslutter søket fort, for hun sier fort at dette er er rom uten rotte. Avslutter hele jobben med lek og moro, etter ca 1,5-2 timer søk. Hun er veldig utholdende og flink. Med Meta i bilen går jeg tilbake for å sjekke litt rundt, og avslutte med kunden. Fant ikke noe rotte, men fant fortere denne lorten og det som var under disken. Og ikke minst hvor moro det er å se hvordan hun jobber, bryr seg ikke om mennesker, vaskebøtter, matsøl, lyder, pappesker som velter osv. Veldig godt å se at hun ikke går bort til mennesker eller andre ting når hun søker. En veldig lærerik kveld/natt.

Hjemme trening 17. august

Vi skulle egentlig vært på trening i går, men det ble endringer i planene. Derfor tok vi en treningsøkt på den lokale matbutikken i dag. Hun viser stor glede når vi går ut av bilen, jeg har over tid lagt ord på det å gå ut av bilen (skal vi søke) i tilegg har jeg et halsbånd med kobbel som kun brukes til trening/søk. Og når dette i kombinasjon er på så slår Meta også over i jobb modus. Det tok noe lang tid å finne første punkt i dag, som var i pallen med doruller, men når dette var gjort, gikk det slag i slag i de andre rommene. Jeg valgte romsøk i dag med belønning på hvert rom, i alt 3 punkter. Mest for å få belønnet mest mulig med ball, sånn at hun syns det er kjempemoro. Nå ligger en sliten Meta og sover godt, det tar på å søke for en liten kropp.

19. trening

Meta poserer hjemme på tunet. (Foto: Kristian Horvei)

En liten stund siden vi har trent hos Heidi, forrige tirsdag ble byttet med onsdagens trening på den lokale matbutikken. I dag når vi ankom gården begynte Meta å pipe når vi svingte inn ved søppelkassene, tydelig at hun kjente seg igjen. Vi startet med en god luftetur i nærområdet, og når treneren kom var det mye kos og glede. Vi startet rett på luktsøk ute ved den gamle saga. Det ble lagt ut punkter uten at jeg som fører fikk se hvor de ble lagt, ble instruert i å dele området i 3. Deretter satt jeg Meta på første søk, hun bruker litt tid på å komme i gang, men søksgleden tar fort overhånd. Hun bruker god og lang tid på det første søket, og med en uke siden forrige økt mye forstyrrelser som andre hunder, ku møkk, treskere og traktorer som jobber på jordet, kuer på beite og masse andre lukter. Så er det helt fantastisk at hun klarer å finne denne lille plasthylsen med lukt inni og et hull på størrelse med tuppen på en fyrstikk hvor lukten siver ut. Hun markerer godt på første funn. Hun viser, får belønning, viser og blir satt videre på søk. Så er det julaften og lek med ball for å avslutte første søk. Setter henne videre på neste søk, da i et annet område. Vi legger merke til at hun søker veldig mye bedre når jeg står stille, hvis jeg går eller beveger meg for mye så stopper hun opp for å se hva jeg gjør. Jeg står stille og observerer, å hun markerer godt å lenge på punkt 2. Vi har også lagt merke til at når hun markerer så ser hun i tillegg på meg, hun tæpper først, så snur hun seg til meg. Hun har egentlig hjulpet meg videre med lettere å lese markeringene hennes. Punkt 3 går like bra, og vi avslutter utvendig søk. Vi går ned til igjen til butikk og søkslokalene, vi får beskjed om å vente ute i påvente av utlegg for nytt søk. Blir så instruert i at nå er dette et «oppdrag»og hva gjør man før et oppdrag. Jo man sikrer objektet. Jeg går inn uten hund for å se om det er noen farer for Meta, lukker dører for å minske områdene, slår på lys og sjekker alle rom. Jeg forklarer hvordan jeg ønsker å søke, får dette godkjent og får beskjed om at vi har 5 minutter å søke på. Jeg knepper av båndet, åpner døren ca 2 cm for at Meta skal samle lukten og setter henne deretter på søk, hun er på og bruker 2,5 min før hun markerer godt på første funn. Belønner å setter henne videre i søk, lukker opp første rom som hun utelukker fort å går videre. Det samme gjør hun på neste rom, men endrer holdning og mønster i snusingen når vi går inn i 3 rom. På de 5 minuttene klarte vi 2 av 3 og vi brukte ganske lang tid på den siste. Er superfornøyd med dagens trening, vi fikk masse skryt og vi har kommet enda lenger på markering. Jeg har blitt roligere når Meta søker og flinkere til å lese henne.

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg