24.7 C
Oslo
lørdag, juli 13, 2024

spot_img

Fra valp til hund i arbeid – Del 3

Tekst: Kristian Horvei

20. Trening

Meta 7 måneder på sin tjuende trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

Vi har kommet langt. Det blir mye repetisjoner på Meta, så jeg holder det kort i dag. Det er fantastiske tilbakemeldinger fra treneren. Vi begge er nesten litt sånn har ikke ord attityde. Det har vært og er en helt rå fremdrift/utvikling på Meta, og hun leverer 100 prosent. Men i dag ble det litt skryt på matfar også. Jeg har også endret meg mye på de tre siste gangene. Jeg er roligere og flinkere, mer presis på ros, leser Meta bedre og vi er mere samkjørte. Jeg scorer bra på markeringene og Meta holder lenge i søk, hun søkte i cirka 1 time og 20 minutter i dag. Og kun med korte pauser når vi gikk mellom objektene. Heidi har snakket mye om søkskondisjon og den bygges bra opp i den lille kroppen hennes. Vi trente inne og ute i dag, ute i sterk vind og inne med ganske så bra vanskelighetsgrad. Vi ble satt på utfordrende prøver og vi søkte godt i høyden.

21. Trening

Meta 8 måneder på sin 21. trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

Vi nærmer oss slutten av runde 2. Det er tre treninger igjen. Det har nå vært cirka en uke med lite trening, og forrige tirsdag var det ikke trening. Men isteden fikk vi noen bra korte og intense søk etter lukt og ball på den lokale matbutikken. De siste gangene har Meta jobbet rundt med en litt sånn «jeg er frustrert, jeg kjeder meg, hva skjer pappa» – pipelyd. Hun har henvendt seg mere til meg i håp om at det skal skje noe gøy og hopper innom i lårhøyde mens hun er i søket. Det samme skjedde i dag når vi startet treningen. Når jeg har trent alene har jeg vært litt rådvill på hvordan jeg skal håndtere det når hun oppfører seg på den måten. I slike tilfeller er det godt ha en flink trener, som observerer dette fort og avbryter hele søket.

Heidi spør: «Hva skjer, dette er ikke Meta. Har hun gjort dette når dere har trent?» Så forklarer jeg at det har vært litt sånn i det siste. Svaret fra Heidi er hvis man tenker nøye etter så er svaret ganske logisk og enkelt. VI MÅ GJØRE NOE GØY.

Vi blir kastet ut og alt av lukt blir fjernet, og hva er det morsomste Meta veit om? Jo ball! Vi herjer og leker litt så blir det ballsøk isteden. Kroppsspråket og hele den lille hunden endret seg på sekunder, og piping og frustrasjon ble borte. Jeg kunne hoppe og danse uten at Meta ensa noe annet enn å søke etter ballen. Vi hadde mange ballsøk, og snittet på tidsbruk for å finne ballen lå på 15-30 sekunder. Hun digger det, hun jobbet og fikk skikkelig fart på søksgleden. Etter en lang økt og en liten pause fortsatte vi å trene, men gikk over på markering og vi jobbet på 5 kroningen. Når det ble litt kjedelig prøvde vi oss på post-it lapp på veggen. Det var spennende, og hun hadde mange gode og lange markeringer. Ble belønnet med godbiter etter hver markering, og med ball når vi var fornøyde etter cirka 10 repetisjoner.

Så i dag ble det morsom trening og det er veldig fint. Jeg er ikke så redd for å trene uten lukt innimellom, for den er vi ganske så sikre på at sitter.  Nok en god trening og en sliten liten Meta hund som ligger godt i armkroken nå i kveld.

Meta sitt første offisielle funn. Hun syns det var litt
skummelt, men turte å lukte når jeg var i nærheten. (Foto: Kristina Horvei)

22. Trening

Meta 8 måneder på sin 22. trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

Klokken er 16:30 og telefonen ringer. I andre enden er det Heidi som spør om jeg er like sulten som henne. Så i dag starter vi treningen med burger fra truckstoppen i Spydeberg. Gode og mette begynner vi ettermiddagens økt på plattform med lukt av rotte og forstyrrelser som ball og godbiter. Det blir en kort, intens og effektiv runde på plattformen. Meta viser fort at hun egentlig vil jobbe med søk. Hun starter denne frustrerte pipingen som jeg nevnte sist. Lukten sitter, så det bekymrer meg ikke. Hun markerer godt på lukt i plattformen, ved egentrening på markering og søk mellom uketreningene. Så det er ingen tvil. Vi har virkelig fått øvd inn lukten på disse månedene vi har holdt på.

Videre etter plattform går vi over på ballsøk. Meta endrer kroppsspråk med engang vi går inn i første rom. Vi blir utfordret bra i dag og gjør tre ganske så vanskelige søk. Søkene tar lang tid. Meta og jeg jobber godt sammen og hjelper hverandre. På tre av filmene ser man funn. Mye trening i høyden og viktigheten med å stole på hverandre fikk vi også kjenne på i dag. Søksglede og søkskondisjon er ord jeg har fått printet inn siden vi startet denne reisen. Nå etter så lang tid, begynner jeg å se og kjenne på disse ordene. Gleden blir større og større for hver dag både hos hund og fører.

Kondisjonen hos Meta er veldig god. Hun er i lange, krevende og finkjemmede søk over lang tid, og syns det er like morsomt selv etter 1,5 time. Hun holder ut veldig lenge, og hun er veldig grundig og rolig. Hun kobler lett av hvis vi må vente på noe eller når det er pause. Hun rett og slett storkoser seg i oppgaven.

23. september – Jobb

Det er en stor dag for meg og Meta. Natt til i dag var vi på en skikkelig «real life» trening.

Det startet med en telefon fra en restaurant i Oslo området som først og fremst ønsket en pris på å løse en utfordring de hadde med en rotte som hadde kommet seg inn i lokalene. Jeg så en god mulighet for trening og tilbydde meg å utføre et søk med hunden min som er i trening på vår bekostning. De syntes det hørtes spennende ut så jeg og Meta møtte opp ved stengetid for å søke.

Etter jeg hadde sikret lokalene, snakket med de ansatte og fått historikken på utfordringen hentet jeg Meta i bilen. Snakket med henne som jeg alltid gjør når vi går ut av bilen før søk. Kjente at hun bruste seg opp mens jeg bar henne og gjorde oss klare for arbeid. Lukket døra bak oss og satte Meta på søk. Hun sveipet fort gjennom lokalene og var innom steder hvor jeg også så at denne rotta har vært innom. Fortsatte innover og helt innerst i lokalene så jeg at hun endret litt atferd. Her ble hun meget interessert i en kjempestor eltemaskin. Her fikk jeg en god markering, belønnet Meta og ba hun så vise. Hun markerer godt på samme punkt når hun viste. Jeg belønnet igjen og ba hun vise en tredje gang. Fikk samme markering på samme sted og ny belønning.

Etterpå begynte jeg å titte på denne maskinen. Skjønte ikke helt hvordan den fungerte, men fikk til slutt gjort det sånn at toppen spratt opp. Da kom det til syne en liten sprekk som jeg fikk lyst inn i med lommelykten. Og der inne i denne maskinen nederst i hjørnet bak motoren satt da denne rotta og trykket og ventet på at det skulle bli trygt å komme ut. For en følelse som strømmet gjennom kroppen. Vi klarte det Meta. Meta med sitt første offisielle funn på under 15 minutter. Jeg fikk summet meg litt mens Meta lekte med ballen sin. Gikk vekk fra maskinen og endret fokus til Meta. Lekte, belønnet og satte hun i bilen mens hun var på topp. Det var en fantastisk prestasjon, og det var en meget stolt hund og fører som avsluttet en lang og vellykket torsdag.

28. september

Meta på søk i høyden. (Foto: Kristian Horvei)

Fire dager senere er vi tilbake på en restaurant i Oslo området. Dette oppdraget har sammenheng med at Meta og jeg fant rotte her sist. Situasjonen vi endte den gang, hvor vi var alene, var at jeg valgte å ikke arbeide noe mer med å fange dyret. I en slike situasjoner er det vanskelig å jobbe alene, så det trenges noe mere planlegging. Natt til i dag var vi på plass. Jeg, Meta og to kolleger.

I en litt stresset situasjon valgte jeg å legge noe føring på søket, så jeg bar Meta gjennom det første området og satte henne ikke på søk før vi var et stykke inni lokalene. Meta søkte bra. Dabbet litt av men fikk så tilbake søket igjen. Det straffet seg å legge føring på søket fra min side. Når hun var ferdig med første del kom en kollega Meta i forkjøpet og observerte rotta. Når denne nå først var lokalisert av oss fikk Meta fort lukten inn i søket sitt. Rotta ble avlivet på en rask og human måte av min kollega, og Meta fikk for første gang se hva hun egentlig har luktet frem disse åtte månedene av livet sitt.

Selv om vi fant rotta før Meta så er dette gull å ha med seg. Det startet en ny reaksjon hos Meta og det blir spennende å se atferden hennes neste gang. Det var litt skumle greier for Meta reiste bust og syns dette var rart. Hun ble ivrig og ga fra seg endel lyd, men turte til slutt å lukte på den når jeg var ved hennes side. En veldig god og viktig jobb ble utført raskt og profesjonelt.  Jeg har latt søket synke inn og snappet opp noe feil jeg gjorde som jeg ikke gjør igjen, og mange gode lesninger av Meta som setter seg mer og mer hos meg. Hun er dyktig, og jeg er stolt. Og vi kommer lenger og lenger for hver gang.

23. Trening

Meta 9 måneder på sin 23. trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

Da var vi tilbake på trening. Forrige tirsdag ble jo treningen byttet ut med jobb, som ble en vellykket og lærerik kveld og natt. Vi startet med et lite godbitsøk for å få i gang Meta. Hun kjørte på som hun pleier og koste seg i søket.

I dag har vi fokusert mest på to ting. Markering og hoppe opp til meg for hjelp i høyden. Hun tar ting veldig fort og det var en skikkelig morsom trening i dag syns vi begge. Markeringstreningen foregikk med lukt av rotte nede i hullet på en murstein. Hun holder lenger og lenger på markeringen. Hun viste også nye kroppsspråk i dag som å bøye nakke og hodet litt ned når hun trykker nesa på punktet. I dag syns hun faktisk markering var gøy. Hun ga seg ikke som hun har gjort tidligere. Runden med å hoppe opp på meg når jeg står tok hun fort. Heidi begynte lavt og viste opp til stående. Som man ser på filmen så er hun en spretten liten jente. Vi avsluttet treningen med noen ballsøk i høyden sånn at vi fikk prøvd ut det vi trente på.

24. Trening

Meta 9 måneder på sin 24. trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

Etter en helg med jobb for Meta lørdag kveld og mandags morgen var vi tilbake på trening. Startet dagen med å gå gjennom søkene jeg og Meta gjorde i helgen. Dette var to søk uten funn. To lange søk begge dager på rundt 1-1,5 time.

I dag var ønske å jobbe med søk med og uten funn, dette for å lære kroppsspråk og kommunikasjon oss imellom bedre. Det ble satt på en stor hund som forstyrrelse og Heidi la ut søk ute og inne. Ute ble det delt inn i tre soner, med og uten lukt. Inne fikk vi beskjed om å søke i alle tilgjengelig rom for å få litt størrelse på søket. Vi startet ute. Med forstyrrelser fra kuer, traktorer og en slitsom stor hund, kjørte Meta på. Satt henne først på søk i huset til treskemaskinen (sone 1), her kunne jeg fort se at det ikke var lukt. Jeg lot hun søke langs vegg rundt hele før jeg avsluttet med ball. Sa svaret mitt til treneren og fikk første søk «godkjent» vi fortsatte i neste sone. Her satte jeg Meta på søk i en stor dekkhaug. Hun søkte godt gjennom og jeg kunne se endring i atferden hennes. Hun var flink til å overse forstyrrelsene og søkte bra før jeg avsluttet søket. Sa svaret mitt om at jeg ville gjøre et nytt søk, men at jeg først ville ta sone 3. Her var hun ganske lik som i sone 1. Spiste litt gress og fjasa litt.

Meta er som de fleste andre dansk svensk gårdshunder
en skikkelig soltilbeder. (Foto: Kristian Horvei)

Når Meta var ferdig med sone 3, gikk vi tilbake til dekkhaugen i sone 2. Denne gangen valgte jeg å starte søket fra andre siden. Meta viste stor interesse for denne haugen og jeg hjalp henne å flytte på litt dekk så hun kom lettere til. Etter litt tid markerer Meta på funn, og det er så stor forskjell på henne når det er lukt eller ikke lukt. Vi avsluttet ute og gikk tilbake for å søke inne.  Her ble jeg bedt om å forklare hvordan jeg ville gå på søket, og jeg valgte å starte ved hovedinngangen. Jeg satte Meta på søk med en liten glippe på døra. Vi gikk inn og etter kom denne store hunden som fungerte som en masete «fyr» som forstyrret søket. Meta søkte det hun kunne, og sa i flere rom at det ikke var «funn» og vi fortsatte å søke videre. Beveget oss opp i 2.etg og her begynte denne masete «fyren» å ødelegge for Meta. Meta var tydelig i kroppsspråket på at hun trengte arbeidsro og henvendte seg til meg med hopping, lyd og frustrasjon. Jeg ba denne «fyren» om å forlate rommet. Løftet opp Meta og tok hun med i et annet rom for å starte «på nytt». Her så jeg på Meta med engang vi gikk inn at det er en «rotte». Hun er ordentlig på og man kan høre nesa går. Etter litt får hun markering og funn her også.

Så kom spørsmålet: Hva tenker du nå Kristian? Jo jeg ville gjerne tilbake i det rommet vi ble forstyrret i siden vi her ble veldig usikre på grunn av denne masete «fyren». Satte Meta på nytt søk, hun løftet ganske fort på hodet og ville opp i høyden. Jeg hjalp henne opp, men hun viste at det var for høyt. Jeg løftet henne ned, men det var for lavt. Så begynte vi å se oss rundt, og oppe på hylla ligger det igjen lukt fra tirsdagen før som vi hadde glemt å fjerne. Denne skulle jo Meta markere på og fikk markeringen og ball som premie selv om det ikke var helt planlagt. Vi fortsatte søket før jeg avsluttet.

Så spurte Heidi om jeg var sikker på at vi var ferdig, hun ba meg gjøre finsøk på de stedene vi ikke hadde vært. Dermed jobbet vi nå systematisk hylle for hylle i butikken, og etter kun kort tid fant denne lille hundekroppen selvfølgelig en «rotte» til.  Markerte og viste før vi avsluttet søket som varte i litt over 1 time.

Læringen i dag var først å fremst at vi må ha arbeidsro. Alle skal vekk. Ingen skal stå å henge over oss år vi jobber. Selv om Meta håndterte forstyrrelsene og kulissene super bra så er det viktig at hun får jobbe i fred. Jeg lærte også å lese Meta masse i dag, det er virkelig store forskjeller med og uten lukt, og jeg ser det nesten med en gang vi går inn i rommet. I dag var en helt fantastisk prøve for oss begge, en veldig morsom og intensiv treningsøkt.

Forrige artikkel
Neste artikkel

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg