19 C
Oslo
onsdag, mai 22, 2024

spot_img

Fra valp til hund i arbeid – Del 4

Da er vi kommet frem til fjerde og siste artikkel i denne serien. Her har vi fulgt Meta og eier Kristian Horvei på veien fra valp til at Meta nå faktisk er i full jobb.  Vi starter med høsten 2022 og helt frem til hun blir ansatt som ettersøkshund hos Anticimex.

31. oktober – Jobb
Treningsvillig og livsglad (Foto: Kristian Horvei)

Ja da var det nesten tre uker siden sist. Begynner med tirsdag for to uker siden som egentlig skulle bli trening nummer 25. Det er fast på tirsdager at Meta er med på jobb siden vi trener på ettermiddagen. Denne dagen ble litt annerledes da jeg ble oppringt av en kollega som trengte hjelp, og lurte på om vi kunne komme og gjøre et søk i en kjeller. Vi takket selvfølgelig ja og reiste til hovedstaden. Når vi ankom objektet satt jeg Meta på søk når vi lukket kjellerdøren bak oss. Det var snakk om en gang på kanskje 100 meter med masse boder på hver side. Super fin treningsplass. Og det var rotte som hadde slått seg til å gjorde endel skade på materielle ting som ble oppbevart. Meta startet søket nedover gangen, søkte godt og kom ikke lenger en 10 meter nedover før hun da bråstopper og går tilbake inn i en liten trappeoppgang med en liten bod under trappa. Her endrer hun atferd fort og blir veldig opptatt av det første trappetrinnet, hun går frem og tilbake opp og ned trappa og det kommer også litt lyd. Hun får inn noen markeringer, og bryr seg lite om at jeg og kollegaen er til stede. Vi lukker opp boden sånn at kollegaen min kommer til under trappa hvor Meta viser interesse. Plutselig hører jeg et rop om at der sitter den. Rotta blir avlivet og Meta får premien sin. Hun var litt tryggere på hva dette var denne gangen og løfter litt på den døde rotta. Det går over til litt rolig lek mens det oser stolthet i kroppsspråket. Jeg belønner og roser Meta, løfter henne opp og fjerner hun fra situasjonen. Dette resulterte i Metas andre offisielle funn, og at vi ble forsinka til trening. Når jeg forteller Heidi om dagen, velger vi å droppe treningen sånn at Meta skulle få kjenne på den jobben hun gjorde tidligere.

I mellomtiden før neste oppdrag ble det trening nummer 25 hos De Glade Hundepoter i Spydeberg. Det ble fokusert på markering og romsøk med og uten lukt. Dette for å fortsette treningen av meg når det gjelder å lese kroppsspråk. Meta har en helt fantastisk utvikling og det er så moro med alle disse resultatene.

Videre så gikk det ikke mange dagene før vi ble oppringt om en annen jobb. Denne gangen en butikk som har rotte inne. En kollega har holdt på en stund og kunden ønsker hundesøk. Meta søker godt på dette objektet, men blir fort uinteressert og gjør ingen funn. Her har rotte blitt filmet med viltkamera mange netter på rad, men Meta sier den ikke er der inne så det er tydelig at dette dyret går inn og ut et eller annet sted. Videre er dette så pass kritisk at butikken blir stengt, og det jobbes døgnet rundt på skift med tettearbeid. Disker blir demontert, frysere blir flyttet og kjøledisker blir fjernet. Alt dette for å utelukke mulige inntrekksveier. Man går grundig til verks og i dag (søndag) ble vi oppringt igjen med ønske om nytt hundesøk for å bekrefte om dyret var inne eller ute. Vi gjorde nytt søk, men Meta viser mindre interesse enn sist. Hun vil så vidt være inne i butikken. Jeg førte henne rundt, men det var lite tilbakemeldinger å få annet enn en frustrert liten hund som ville finne men ikke fant. Etter litt snakk med kollegaen som var til stede, viste det seg at det eneste stedet vi ikke har sjekket var taket på objektet. Heldigvis gjorde vi det for det resulterte i observasjon av rotte som løp ned under en takrenne, og vi fant rørgjennomføringene som ble brukt som inn og utgang. Fettmerker og andre ting gjør at man kan se dette.

Selvfølgelig ble jo jeg som fører utrolig glad, det ble jo kanskje (hvis det ikke er flere dyr) en liten bekreftelse på at Meta hadde rett når vi nå så dyret ute.

Dessverre fikk vi nye observasjoner på kamera samme natten igjen og en vanskelig og krevende jobb fortsetter. Det har vært fire hundesøk i denne butikken, med tre forskjellige hunder. Og med samme utfall på alle søkene. Kanskje må vi prøve oss på natten, for mønsteret hos dyret som kommer inn er ganske likt hver natt. Tidspunktene er innenfor få timer midt på natten, så det er tydelige en rutinert liten gnager.

Alt dette som har skjedd på disse snart 10 måneder har jo også preget Meta når vi egentlig skal være hjemme å slappe av å lade batteriene. Man kan trygt si at vi bor midt i skogen, og der er det mye mus. Så dagene hjemme hjelper til litt med egentrening. Meta søker og jakter mye på egenhånd, fanger mus og koser seg hjemme i skogen. Jeg var usikker på hvordan jeg skulle håndtere det som skjedde hjemme, og svaret var rolig belønning i form av lave gode ord. Hun jobber selv med markeringer og det kommer på eget initiativ med sittende markering, markering med lyd og tydelige bevegelser og kroppsspråk når det er mus i ved stabelen. Jeg merker fort når det ikke er mus der for da slipper jeg å gå ut for å hente henne inn for kvelden. De gangene det ikke er noe kommer hun inn på egenhånd når jeg roper. Nå er det snart ny trening igjen, ja faktisk allerede i morgen. Så vi fortsetter denne reisen videre, det er så moro å få jobbe med hund. Meta stråler og jeg det samme.

Meta stortrives med resten av flokken hjemme. (Foto: Kristian Horvei)
3. november – Jobb

Meta 10 mnd. med sitt tredje offisielle funn. Matbutikk i hovedstaden. Rotte vil ikke gå i feller og vi har holdt på noen dager. Gjør søk i butikk uten noe særlig interesse, belønner en godt utført runde i 1. etasje, avslutter og gjør oss klar for søk i kjeller. Meta bæres ned kjeller trappa og blir satt i søk når alle fire beina treffer gulvet i bunn av trappa. Ser fort at kroppen spenner seg og det er en annen Meta enn i etasjen over. Hun får opp farta og løper gjennom de to første rommene og rett inn på et «vaskerom». Her går hun rett i markering og gjør sitt tredje funn. Etter at jeg har avlivet dyret bærer Meta stolt premien sin ut i gangen.

25. trening

Etter to tirsdager hvor ting har kommet i veien for trening, var det endelig ny treningstirsdag igjen. Mye har jo skjedd i mellomtiden og vi startet treningen i dag med en oppsummering og gjennomgang av jobbene vi har vært på siden sist. Dette resulterte i at vi startet med, ja kan jo kalle det et konkurransesøk. Dette for å få opp farta og gleden litt kjapt, men også for å se om Meta egentlig bryr seg om noe annet enn det hun skal fokusere på.

Søket startet etter ball, og i konkurranse med en stor hund tar det noe tid før Meta liksom kommer ordentlig i gang. Men hun bryr seg lite om det rundt og hun ser ikke særlig meningen med å konkurrere. Etter mye lek og moro fjernes den andre hunden og det legges ut luktsøk med dagsfersk rottelukt i det andre rommet. Det legges et punkt med mye lukt, og et punkt med veldig lite lukt. Meta kjører på og finner punktet med lite lukt først, markere og viser og deretter fortsetter søket. Hun spør plutselig om hjelp og vil opp i høyden, her markere hun på avstand det andre punktet. Det var et ganske så raskt funn, og vi gjør dette noen runder. Når vi er ferdig er det ny oppsummering. Heidi syns vi er flinke, men spør likevel om noen småting. Jeg forklarer for jeg opplever nå at det er STOR forskjell på trening og når vi er på jobb. Situasjonene vi er i på jobb er ganske intense. Det er mange å forholde seg til, samt at det er vanskelige kulisser og man går inn i et modus som ikke kan beskrives. Dette gjelder nok også Meta, hun merker forskjell på matfar som sikkert stresser litt mer på jobb en på trening.

Når jeg forklarer Heidi disse tingene så ser jeg tilbake og innser at jeg har belønnet mange funn uten å avslutte søket, når jeg egentlig skal belønne søket. Vi skal jo aldri belønne funnet, for det er jo belønning i seg selv. Så det må jeg jobbe masse med. Alltid videre på søk etter et funn. Om det lar seg gjøre i alle de situasjonene vi er oppi vet jeg ikke, men jeg skal iallfall prøve. Meta har jo blitt 10 mnd. gammel og er snart ferdig med sin første løpetid. Hun har ikke endret mye atferd, men jeg har tenkt over kanskje en litt mere tullete oppførsel. Hun her på vei tilbake og er knallgod. I morgen tidlig er det nytt søk på jobb, da er det en restaurant i hovedstaden som trenger vår hjelp. Vi gleder oss.

26. trening

Etter noen tirsdager med egentrening og annet moro var det veldig bra med trening igjen. Startet i dag med “junk”middag og prat om søkene vi har vært på i forbindelse med jobb og egentrening. Ganske så enige om hva vi skal jobbe med og hvordan jeg skal opptre i de forskjellige situasjonene Meta viser.

Meta kokte over for å få begynt og hun syns praten kanskje var i lengste laget. Vi starter på de første søkene, og hun jobber som en maskin og “nailer” leggene fort. Det skal også sies at vi trener i lokaler som ligger over og vegg i vegg av et storfefjøs, og i dag fikk vi konkurranse av mye muselort og mus. Jeg er veldig sikker på at det var noen mus som lurte oss litt i dag. Skikkelig moro å se Meta så på som i dag, man kan se at hun storkoser seg og virkelig vet at hun er på «jobb».

Meta sover godt mellom treningsøkter og jobboppdrag- (Foto: Kristian Horvei)

Neste egentrening i butikk er planen klar. Så vi har fått i lekse å gjøre det til et veldig morsomt søk, for å se forskjeller fra de forskjellige arenaene vi trener i.  Meta har også trent mye på egenhånd hjemme den siste tiden. Det positive er at når vi kommer inn, slår hun på av knappen å går i dvale. Sover godt og koser seg med familien.

2. desember – jobb

Ny natt nye muligheter på jobb. Matbutikk i hovedstaden. Meta gjør grundig søk og ender på samme plass i markering fire ganger. Der hvor hun markerte var det et åpent sluk hvor vannlåsen var gnagd vekk. Dette sluket ble tettet noen timer før vi kom, så det er tydelig at dette er siste stedet dyret hadde vært. Mest sannsynlig har dyret gått ned i sluket igjen. Avsluttet med søk i varemottak/garasje, her løp Meta rett bort til en stabel med paller og annet skrot. Her markerte hun godt med lyd og blikkontakt. Siden jeg ikke fikk med meg Meta videre var det tydelig at den var der. Under pallen viste det seg å være et rottebol med en voksen rotte i. Denne ble avlivet av meg, og Meta fikk stolt bære og bite litt på premien sin etterpå. En meget vellykket og bra jobb ble utført av lille Meta i i natt.

27. trening

Da var vi tilbake hos De Glade Hundepoter i Spydeberg. Startet rett på ballsøk. Det var en noe vrien start i dag. Fortsatte med lukt. Det gikk noe bedre men fortsatt tregt. Vi merket at hun brukte lang tid på å hente luktbildet så det må vi gjøre litt større nå når det er kaldt (mere lukt i legget). Lokalene vi trener i er kalde og trekkfulle og det er noe vi ikke er vant med.

Dette er jo Meta sin første vinter som søkshund for forrige vinter var hun bare en liten klump.  Så med kulde og trekk jobbet hun hardt i dag. Vi ser at hun leter langt ute og innover mot lukten. Denne utfordringen er bra å få trent på for det kan være trekkfulle lokaler, vifter eller andre ting som flytter på lukten også når vi er på jobb. Vi så dette litt når vi trente ute i sommer i vind, men man ser tidlig at hun har funnet lukten. Hun klarer bare ikke å plassere den med engang. Alle leggene ble funnet og matfar trener fortsatt på å lese. Markeringene hennes blir sterkere og sterkere, og det er tilfeller hvor det kommer lyd også. Avsluttet med intervall ballsøk. Det var moro. Hun fant en etter en på superkort tid og koste seg masse. Nok en super trening

28. trening

Da var det to uker siden sist og Meta er nå blitt 11 måneder. På grunn av det veldig kalde været så valgte vi å droppe trening forrige gang, men så kom regnet og varmegradene og da var det tid for siste trening før jul. En god 1,5 time med intenst søk på lukt ble utført. Brukte litt tid på første funn, men gikk slag i slag deretter. Vi jobbet og jobber med lyd i markeringen, hun startet egentlig med lyd av seg selv når vi har vært på jobb i reelle situasjoner med rotte. Så dette bruker vi tid på å forsterke. Heidi presiserer viktigheten med å holde markeringen for så å varsle med lyd, slik at hun viser før varsling. Hun er god og vi jobber godt sammen. Hun har en rå søkskondisjon, er nøye i søkene og holder lenge i søk. Nå tar vi en liten juleferie, men selvfølgelig med noen treningsøkter iløpet av uka.

29. trening

Meta er blitt ett år på når vi drar trening hos De Glade Hundepoter i Spydeberg med instruktør.

Noen ganger blir man møkkete på jobb. (Foto: Kristian Horvei)

En noe sliten hund og fører ankommer etter at vi var på en jobb i natt. Litt om søket i en dagligvarebutikk i hovedstaden først. Kunde i butikken observere en rotte som løper over gulvet og sier ifra til ansatte i butikken som igjen melder fra til oss. Meta gjør en fin runde i ytterkant av butikk før hun sirkler seg inn til noen reoler midt i butikken. Her ser jeg det blir mye interesse og det jeg tolker som en markering, vi begynner å tømme hyller for varer og Meta blir ivrig i jobben.  Denne natten viste det seg og være en mus og ikke rotte, så observasjonen var jo ganske feil. Men vi lokaliserte gjemmestedet og musen ble tatt i slagfeller noen timer senere. Et veldig givende og godt søk ble utført på kort tid, men klokka ble sent før vi var hjemme igjen.

Treningen startet i dag med en god samtale og oppsummering av ukene i det nye året. Under praten sovner Meta på armen og vi bruker litt tid på å komme skikkelig i gang. Vi får noen gode søk og funn, men Meta var litt uinteressert i ball så vi måtte fiffe opp litt med ballsøk og dra-leke som belønning. Det viste seg å fungere og Meta fikk frem sitt indre dyr, avsluttet med markering og mye lek. Vi begynte også arbeidet rundt å få frem mere lyd i markeringen for ønsket er å få frem høy bjeffing. Litt som når andre søkshunder og politihunder søker etter mennesker i hus eller rom. Dette klarte vi å trigge med dra-leke, og fikk noe å jobbe videre med. Veldig spennende og nye observasjoner på Meta i dag. Hundefører og trener fikk litt å jobbe med, og det er skikkelig moro.

Epilog

Det har blitt mange oppdrag det første året, og her er resultat fra noen av dem. Det har vært utrolig viktig i utviklingen av oss begge at vi har hatt og har god tilgang på oppdrag.

Matfar Kristian Horvei og Meta er klare for mange nye oppdrag i fremtiden. (Foto: Kristian Horvei)

I løpet av femten kundebesøk har Meta hatt elleve funn, og vi har nå lagt bak oss et intenst år med masse trening, jobb, utfordringer og gode og onde dager. Med et fantastisk resultat og progresjon både hos meg og Meta.

I januar ble Meta ett år gammel, og rett før jul bestod vi opptaket som godkjent ettersøkshund hos Anticimex. Med ansettelses kontrakt på Meta fra 1. januar 2023. Vi har lagt bak oss et sted mellom 200-300 timer med trening i 2022 og i tillegg til dette vært på mange «jobber».

Ønsker å takke for muligheten jeg fikk til å skrive i Gårdshunden og

håper det har vært interessant å følge oss. Vi fortsetter reisen alene heretter, og det blir store mengder vedlikeholdstrening, jobb og masse kos. Ikke minst så får jeg gleden av å faktisk være i arbeid med hund, og med den fantastiske rasen vår Dansk Svensk Gårdshund.

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg