19.8 C
Oslo
lørdag, september 7, 2024

spot_img

Fra valp til voksen

Som del av NKK’s instruktørutdannelse skrev vi en oppgave om hundens utvikling fra valp til voksen. Det er ikke bare for instruktører det er viktig å forstå hvorfor hunden oppfører seg som den gjør i ulike faser av livet. Det er også noe de fleste oppdrettere er bevisst på for å gi valpene best mulig start i livet. Og har du ny valp i huset eller unghund håper vi finner noe nyttig her.

Alle hunder går igjennom utviklingsperiodene i starten av livet sitt, men det er viktig å være klar over at det finnes store forskjeller mellom raser. Det er variasjoner mellom lengden på periodene, når de begynner og hvordan de oppleves. I tillegg kan det være individuelle forskjeller mellom kjønn innenfor en rase. Så på bakgrunn av dette så kan ikke fasene ses på som en slags fasit for alle hunder, men kun som en modell. 

Tekst: Helene Einlien, Hilde Kristine Krokengen og Marit Hanstad Autrey

Periode 1: 0-2 uker

Valpen kommer til verden mer hjelpeløs enn mange andre av våre husdyrarter. Den kan ikke se eller høre, ikke gå. Og heller ikke gjøre fra seg uten hjelp av mor. Tispa stimulerer tarmfunksjonen ved å slikke de på magen. Likevel skal den i løpet av 8 uker mer enn ti-doble kroppsvekt og være klar til å møte utfordringer i den store verden. En nyfødt valp har lite spontane bevegelser og må stimuleres for å ta sine første åndedrag.

Valpene er mer hjelpeløse enn de fleste andre husdyr, de kan ikke se, høre eller gå. (Foto: Marit H. Autrey)

Hele valpens liv den første tiden styres av enke reflekser. Noen av disse refleksene forsvinner gradvis etter hvert som valpen blir mer bevisst forhold til tilværelsen, mens andre forsterkes etter hvert som valpen vokser.

Ved fødselen har valpen en refleks som gjør at den kan orientere seg mot tispa som varmekilde. Når valpen slikkes på hodet eller rygg vil den bevege seg mot den som slikker. Hodet beveger seg da raskt fra side til side. Slik at den finner fram til moren og pattene.

Valpen har ved fødsel liten evne til å regulere kroppstemperatur og er helt avhengig av varmen fra tispa og kullsøsken. Denne evnen utvides gradvis.

Periode 2: 2-3 uker

Valpen åpner øynene ved +- 10 dager. Synsevnen utvikles gradvis og man antar at synet ikke er fullt utvikler før valpen er flere måneder gammel.

Rundt to uker begynner den å gå.

Ørekanalen hos en nyfødt valp er helt tett, ingen lyd når inn til trommehinnen. Det er et tett vev som holder foldene i ørekanalen sammen. Gradvis begynner dette vevet å forsvinne og ørekanalen åpner seg ved 10-14 dager. Ved 19 dager begynner den med å la seg forskrekke av lyd.

Periode 3: 3-5 uker – Pregningsfase

Dette er starten av sosialiseringsperioden som varer til den er 16+20 uker avhengig av rase. Det valpen opplever i denne perioden, både på godt og vondt vil få betydning for den resten av livet.

Først rundt 25 dager har nervesystemet utviklet seg så mye at valpene kan orientere seg mot visuelle og lydstimuli.

Valpen bør så tidlig som mulig håndteres rolig og omsorgsfullt av mennesker. Slik blir den vant til at det er trygt og godt og har lettere for å relatere til ulike mennesker senere i livet.

Valpene er født nysgjerrige, men fra 3 til 5 ukers alder vi den gradvis blir mer skeptisk på fremmende, derfor er det viktig at den møter mennesker som kommer på besøk. Og jo flere ulike både i kjønn og alder vil gjøre det letter for valpen å være trygg i framtiden på alle den møter. Fordi valpen ikke oppfatter detaljer, men form og bevegelser er det viktig at den blir kjent med barn tidlig da den oppfatter de annerledes enn voksne mennesker.

Periode 4: 5-8 uker

Valpen er naturlig nysgjerrig og må lære hva som er trygt og hva som er farlig. Den har to motstridende følelser, ønsket om å utforske samtidig som den har frykt for det ukjente.

Støvsuger som bråker kan være skremmende om man ikke får positiv tilvenning. Her drysser Anette godbiter mens støvsugere går. (Foto: Nordskogen)

I denne perioden er nysgjerrigheten større enn frykten og det er derfor viktig at den får utforske nye ting i trygge rammer. Hos oppdretter vil den bli vant til daglige lyder i huset som TV, støvsuger, kjøkkenmaskiner, oppvaskmaskin osv. Den får gå på ulike underlag som tepper, planker, grus, gress og til og med snø om årstiden tillater.

Gjennom lek med kullsøsken og andre hunder i flokken lærer den seg å tilpasse hvor hardt den kan bite, selv om det tar litt tid før den har full kontroll på dette.

Periode 5: 8-12 uker – Lederpregning

Omkring 8-12 uker er valpen klar for å møte sitt nye hjem og omstillingen dette innebærer. Ca halve sosialiseringsperioden gjenstår, så bruk den klokt og være tålmodig. Valpen er nysgjerrig og mottakelig for flere inntrykk, og målrettet læring er mulig å begynne med. Da enkle atferder, ferdigheter og regler. Blant annet kan dette være å bli stueren.

Siden det er først nå ved 8 uker valpen har kommet til sin nye familie er det viktig å benytte resten av sosialiseringsperioden godt for å forberede den på livet den vil ha som voksen. Ikke minst å ha søkelys på en god relasjon. Den knytter seg raskt til nye eier og skal tilpasse seg livet i ny familie.

Å lære seg hvor hardt man kan bite er praktisk av hensyn til både neser og fingre. (Foto: Marit H. Autrey)

Det er også viktig å fortsette arbeidet som startet hos oppdretter med å oppleve nye ting. Den skal kjøre bil, være med i bybildet å se biler, campingvogner, mopeder osv. Men lik viktig for en byhund å komme seg ut å se på bygdeliv og gårdsdyr.

Sosialisering blir av mange tolket som at hunden skal hilse på flest mulig hunder i denne perioden. Det er feil og viktig at de få hundene den skal ha omgang med er trygge hunder med godt språk. Sosialisering betyr at valpen skal opplever mange ulike situasjoner og den kan fint se andre hunder, men behøver ikke hilse på alle.

Valper trenger mye søvn og skal ikke forstyrres når den sover. Både barn og voksne må respektere at den har behov for fred og trenger sitt eget fristed. Trening og lek foregår i veldig korte økter i denne perioden. En valp som blir ofte forstyrret vil lettere utvikle stress og ha vanskeligere for å roe seg senere i livet.

Periode 6: 12-20 uker – Halv kjønnsmodning

Når valpen er omkring 12 – 20 uker begynner prosessen med kjønnsmodningen å skje. Valpen begynner å bli mer fysisk moden og dermed vil også produksjonen av kjønnshormoner komme i gang. Dette vil påvirke både fysisk og psykisk uttrykk på valpen, og forskjellen mellom hannhunder og tisper vil bli tydeligere. I dette stadiet er valpen halvveis kjønnsmoden. Her er det viktig å tenke på at endringen av hormonene vil skape nye følelser hos valpen samtidig som eksisterende følelser blir forsterket. Det er derfor viktig å være oppmerksom og ta hensyn til valpen. Den kan vise positive følelser som økt samarbeidsvilje og selvtillit, lek, nysgjerrighet og sosiale egenskaper, men valpen kan også vise økt aggresjon, usikkerhet og mindre selvtillit mot både mennesker og dyr.

I denne perioden opplever mange at valpen ser “spøkelser” og vises ved at valpen viser redsel og aggresjon mot gjenstander den før ikke har reagert på. Når disse situasjonene oppstår er det viktig å la hunden avreagere som kan eksempelvis være å nærme seg og lukte på gjenstanden for å finne ut at den ikke er farlig. Hvis man ikke lar valpen avreagere kan det oppstå atferdsproblemer senere i livet. Blir hunden redd trekk dere rolig tilbake og gi den tid til å utforske i eget tempo. Presser du hunden fram kan den bli redd for dette i mye lengre tid.

Litt ulendt terreng hvor valpen kan trene både balanse og muskler i eget tempo er super trening. (Foto: Marit H. Autrey)

På slutten av denne perioden, cirka 20 uker, lukkes sosialiseringsvinduet og det viktig at valpen sitter igjen med mange positive opplevelser om miljøet den skal fungere i som voksen.

Periode 7: 8-11 mnd – Kjønnsmodning

Kjønnsmodningen skjer når valpen er omkring 8 – 11 mnd og når hunden er kjønnsmoden så er den i stand til å reprodusere seg selv. Denne perioden karakteriseres som valpens tenåringsperiode og kan være vanskelig for valpen.

Valpen utvikler seg enormt i denne perioden, både fysisk og psykisk. Dette påvirker blant annet hundens generelle oppførsel og evne til å lære. I denne perioden er det vanskelig å oppleve at valpen glemmer ting den tidligere har lært, at regler brytes og kommandoer ikke følges.

Derfor kan denne perioden også være vanskelig og utfordrende for eier, men det er viktig å holde fokus på å beholde en god relasjon og ikke skape en konflikt som kan redusere samarbeidsvilje senere i livet. I denne perioden blir hunden fysisk moden.

Periode 8: 17-22 mnd – Psykisk modning

Den siste perioden finner sted når hunden er omkring 17 – 22 mnd. Det er nå hunden går fra ungt til voksent individ. Hundens personlighet, egenskaper, uttrykk og preferanser blir mer stabile.

Noen hunder kan også i denne perioden oppføre seg opprørsk og være utfordrende. Gamle erfaringer kan også komme til uttrykk igjen samt økt redsel og aggresjon. Andre hunder kan gå igjennom denne perioden uten atferdsmessige utfordringer.

Gå på ulike underlag er verdifull erfaring. (Foto: Marit H. Autrey)

Trening av valp

Når det kommer til valper og trening er det viktig at man trener korte økter, da valpens evne til å holde på konsentrasjon over tid er lav, og må trenes opp. Det er også viktig at alt av innlæring foregår på en positiv måte, og uten at det stilles noe særlig krav.

All trening skal foregå på valpens premisser, og det skal være lystbetont og morsomt. Valpekurs er en fin måte å introdusere hunden for trening, og er viktig for at valpen skal lære seg sosiale ferdigheter. Valpekurs skal lære valpen ferdigheter som er nyttige å ha i hverdagen, som for eksempel å gå pent i bånd, komme på innkalling, være oppmerksom mot eier, og kanskje viktigst av alt, få tillit til mennesker, andre hunder og annet den kan treffe på i sin hverdag.

Det er også viktig å tenke på at valpen ikke skal mosjoneres. Det betyr ikke at valpen ikke skal røre på seg. Et lite skogholt hvor den kan klatre over stubber, snuse i lyngen etc er kjempefint for å bygge muskulatur, men det skjer i valpens tempo. Det er stor forskjell på det og gå timesvis på tur. Husk at valpen er redd for å bli forlatt og vi følge deg til den stuper. Gå gjerne på tur, men eks en hundesekk kan være en fin avlastning slik at valpen får hvile og du selv likevel får rørt på deg.

En hundesekk er supert å ha med om man har tenkt seg på lengre turer. (Foto: Marit H. Autrey)

Valpens skjelett er fortsatt mykt, og kan komme til skade dersom valpen utsettes for store belastninger i tidlig alder. For mye og ensformig mosjon kan også føre til at valpen blir sliten og stresset, og et tegn på overstimulering kan være at valpen ikke greier å roe seg ned og blir “rabiat” etter aktivitet. Korte og lystbetonte turer der valpen får utforske på egenhånd og korte lekeøkter med andre kjente hunder er positivt så lenge valpen ikke blir for sliten.

Slapp av og kos deg med hunden din. En god relasjon er alfa omega. La den få fri fra krav og forventninger. Senk skuldrene, lek sammen og gi den gode opplevelser sammen med deg.

Unghundperioden

Fra 16 ukers alder begynner unghundperioden. Fram til nå har valpen levd på valpelisens, men ved denne alderen begynner denne å gå ut på dato. Unghunden må nå gradvis lære mer selvkontroll og utvise mer høflig atferd mot andre hunder.

I denne perioden vil unghunden ofte begynne å teste ut omgivelsene sine, for å se hvor grensene går. For å beholde hundens tillit og for å opprettholde en god relasjon mellom hund og eier er det viktig at eier ikke mister tålmodigheten og går til fysisk eller psykisk avstraffelse av hunden. Dette kan gjøre den engstelig for folk, håndtering og andre situasjoner som kan oppleves som ubehagelige. Vær konsekvent, men rolig.

Unghunden vil etterhvert få større behov for fysisk utfoldelse, men det er fortsatt viktig å huske på å tilrettelegge trening og aktivitet til hver enkelt hund. De har fortsatt lav konsentrasjonsevne, glemmer raskt og ting må gjerne gjentas mange ganger før de kan det.

Bruk tid på turer i variert terreng, gjerne i fri bevegelse, og skritteturer i bånd er viktig for hundens fysiske utvikling. All trening bør også foregå rolig, og voldsom lek som for eksempel ballkasting og herjing bør holdes til et minimum, da det kan føre til at hunden utvikler unødvendig stress.

Togstasjon er fint sted å venne seg til trafikk. Her finnes også mye folk og heis, så mer enn en ting som kan oppleves. (Foto: Marit H. Autrey)

Miljøtrening

Til tross for at sosialiseringsperioden nå er over, er miljøtrening noe vi kan og bør drive med hele valpens liv. Det gjør vi for å sikre at hunden fungerer godt og har det bra i den hverdagen den lever i.

Miljøtrening er tilvenning av valpen i alle miljø den skal fungere i. Tilvenningen kan derimot også skje i sosialiseringsperioden, og vil da gjerne ha en mer generaliserende effekt.

Tilvenningen skjer gjennom såkalt habituering, som betyr at hunden slutter å reagere på aktive påvirkninger, og at disse blir nøytrale påvirkninger istedet. I motsetning til sosialisering, er habituering spesifikk for den enkelte påvirkningen. Det vil si at vi må vende hunden til alle ulike miljø, situasjoner og påvirkninger vi vil den ikke skal reagere på. Tilvenningen til påvirkningen må foregå gradvis, slik at hunden føler at den mestrer og lærer. Vanskelighetsgraden kan deretter økes etter hvert, som hunden er moden for det.

Lære seg samfunnets regler

Oppdragelse er all målrettet aktivitet med valpen, der hensikten er at den skal lære å forholde seg til de “reglene” som finnes i samfunnet. Ofte kombineres miljøtrening og oppdragelse på en slik måte at vi lærer hunden hva vi forventer av den og hva som er lov i

en spesifikk situasjon eller i et spesifikt miljø. Det er viktig å være tydelig og konsekvent på hva som er lov og ikke. Å være tydelig betyr ikke å være streng, men rolig og trygg. Selv om valpen i de ulike fasene kan oppleves som en prøvelse er det viktig å fortsette å holde på kriteriene. En hund vil ofte gjøre det som lønner seg, og det er derfor viktig å være bevisst på dette. Klare og tydelige rammer vil være det beste og mest rettferdige både for hund og eier i det lange løp. Får den ikke lov å hoppe opp i sofaen, så løft den pent ned hver gang. Den blir forvirret om den får lov noen ganger og ikke andre.

God kontakt og relasjon er viktig i all hundetrening uansett om hunden kal konkurrere eller bare fungere i hverdagen. (Foto: Kari Helene Skålsveen Knestang)

Valp- og unghund tida kan være krevende. Noen hunder går gjennom fasene uten å bli særlig påvirket, mens andre virkelig kan vise seg fra sin verst tenkelige side. Uavhengig av dette er det viktig at vi klarer å bygge en god relasjon til hunden vår, basert på tillit, gjensidig respekt og kjærlighet. Det er viktig at hunden skjønner at vi er deres trygge base, og at ingenting vondt kan skje hos oss.

Vi bør derfor være tålmodige med hundene våre på veien deres gjennom disse fasene, ogveilede de rolig, konsekvent og trygt på veien mot å bli voksne hunder.

Bruk kvalitetstid på lek og lystbetonte aktiviteter, uten urimelig høye krav. Ha det gøy med hunden din! Det er likevel svært viktig at hunden får en forståelse av hvordan den skal oppføre seg i ulike situasjoner, for å passe inn i samfunnet den lever i, og for at den skal bli en trygg og velfungerende voksen hund.

Lykke til med valpen og kos dere.

 

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg