Huggormbitt er mange hundeeieres store skrekk, for noen i så stor grad at det påvirker turgleden. Hva kan skje og hva skal du gjøre når hunden din blir bitt av huggorm?
Hoggormbitt er vanlig fra vår til sen høst., og hvert år blir et stort antall hunder i Norge bitt av hoggorm. Det kan føre til alt ingen skader til lokal hevelse og i verste fall alvorlig sykdom og i noen få tilfeller død. Men viktigst å huske på er at de aller fleste blir friske igjen.
Avgjørende for utfallet er hvor mye gift som injiseres, noe som er tilnærmet umulig å bedømme i en akutt situasjon. Derfor er det viktig at du vet hvordan du skal opptre om du oppdager at hunden din er blitt bitt.
HVORFOR BITER HOGGORMEN?
Slangens gift er en blanding av enzymer og har to funksjoner. Å paralysere og drepe byttet og å hjelpe med fordøyelsen av byttet. Byttet dør som regel av indre blødninger, nedsatt hjertefunksjon eller pustestans. Matfatet til hoggormen består som oftest av smågnagere, men den sper også på med spissmus, frosk, firfirsler og fugleunger.
Som du skjønner, er ikke hunden en del av menyen og da er vi over på forsvar. Hunden har rett og slett kommet for nær ormen og den ser ingen annen utvei enn å bite fra seg for å
forsvare seg. Vi skal huske på at 30 prosent av bittene er såkalte «tørre bitt», altså uten giftinjeksjon. De er ufarlige, og dyret utvikler ingen symptomer.
VED GIFTIG BITT
Å bli bitt av hoggorm er mer alvorlig for hunder enn mennesker da dyrene har mindre kroppsmasse å fordele giften på. Derfor skal du være observant på hunden dersom du har mistanke eller vet at den har blitt bitt.
Hunder blir som oftest bitt av orm i snuten, rundt hodet eller i et bein. I noen tilfeller også i magen. Generelt er reaksjonene kraftigere og mer alvorlige hos de hundene som blir bitt i foten sammenlignet med de som blir bitt i snutepartiet.
Hevelse oppstår som oftest innen to timer, og ofte blir hunden mer trett enn vanlig. Bittområdet er ømt. Allmenntilstanden kan forverres i løpet av det neste døgnet, og derfor må hunden din tas til en veterinær for å undersøkes.
Blodsirkulasjonen kan svekkes etter et huggormbitt. Oppkast og diaré er relativt vanlige symptomer etter moderat til kraftig giftoverføring. Omtrent hver tiende hund rammes også av hjerterytmeforstyrrelser. Blodsykdommer og skader på indre organer er alvorlige symptomer som heldigvis er uvanlige. Rapportert dødelighet etter huggormbitt hos hund er opp til fire prosent.
NÅR UHELLET ER UTE
Avhengig av hvor mye ormegift som injiseres, er hevelsen mild, moderat eller kraftig. Bittområdet er ømt. Av og til ser man to små prikker i huden etter ormens tenner. Hevelsen kan øke i løpet av de første dagene, for så å minke.
Det første som er viktig er at du selv er rolig. Blir du hysterisk blir hunden enda mer redd og giften går dermed raskere rundt i kroppen.
BEHANDLING
Kortisontabletter er ikke anbefalt behandling. Har dyret blitt bitt av hoggorm, vil veterinæren vurdere forskjellige behandlinger som ro, væskebehandling og motgift.