24.7 C
Oslo
lørdag, juli 13, 2024

spot_img

Tre fikk bronse i lydighetsprøve

Under årets rasetreff var det flere som prøvde seg på bronsemerket og de hadde alle en ting felles: Gleden av å arbeide og samarbeide med hunden sin.

Lydighetsprøve er en gren hvor man utfører fast bestemte øvelser og det bedømmes om man har klart dem riktig. Alle hundene gjør altså de samme øvelsene, og deretter vurderer en dommer hvordan de ble fremført.

– Selv om ikke alle når like langt, kan alle komme frem til et brukbart resultat bare innsatsviljen og pågangsmotet er i orden, sier dommer Synnøve Solum etter at alle prøvene var unnagjort.

Hun er klar på at DSG er en spesiell rase å jobbe med.

Innsatsen holdt til bronsemerke for Kaja og Nina Garnaas under årets rasetreff.

Lada i Formel 1

– Skal du konkurrere på det øverste nivået så blir det som å stille med en Lada i Formel 1 om du kommer med en DSG. Du blir ikke best, men jeg for min del jobber hele tiden med å bli bedre enn meg selv og dersom det er målsettingen så er det bare å jobbe på, sier Solum.

Svakheten til DSG, og nå snakker vi toppnivået nasjonalt og internasjonalt, er at de har vanskeligheter med å holde konsentrasjonen oppe og holde ut et langt program. Solum forteller at hun har brukt to år på sin DSG som nå nærmer seg å bli norsk champion i lydighet.

– Til sammenligning så brukte jeg bare et halvt år med min border collie. Alle muskler må trenes, og dersom man kaller utholdenhet for en muskel så må den trenger veldig mye mer med en DSG kontra mange andre raser.

Monica Løkenhagen og Kira klarte også bronsemerket….

God hukommelse

Men helt svart er det overhodet ikke. Solum er raskt frempå med å understreke at DSG også har en rekke gode egenskaper.

– De er kvikke, raske til å lære og de husker mønstrene i en lydighetsprøve utrolig godt. Bare å få illustrere det så vil en border collie etter et halvt år ha glemt mye av mønsteret og må trenes opp igjen. En DSG derimot husker mønsteret imponerende godt. Det blir sagt at border collie er den smarte rasen, og ja den er smart. Ingen tvil om det, men DSG har en mer selvstendig hukommelse og er veldig smarte bare på en annen måte.

Når det kommer til det å løse problemer for eksempel opplever Solum at DSG faktisk er smartere enn en border collie.

– En border collie ser på meg og spør «hva skal jeg nå» mens en DSG prøver til den får det til.

Hun er helt klar på at DSG er en hund du må bygge opp en god relasjon til for å få den til å prestere.

– Med denne rasen må du tenke lagbygging. Å tro at du kan få en DSG til å lystre deg å snakke hardt til den, så tar du feil. En tøff DSG vil da bare gå sin vei. Her må du få til samspillet.

….. og bronsemerket klarte også Maren Torp og Gaby.

Egne kurs

Det blir arrangert et stort antall lydighetsprøver rundt om i landet, og flere klubber har egne kurs for lydighetsprøver hvor du trener på det oppsatte mønsteret.

Det konkurreres i fire klasser med stigende vanskelighetsgrad. Alle NKK registrerte hunder over ni måneder kan delta på lydighetsprøver, også blandingshunder. De eneste som er utelukket, er tisper med løpetid.

 

Knut Sandersen
Knut Sandersen
Redaktør for Gårdshunden

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg