11.8 C
Oslo
onsdag, mai 22, 2024

spot_img

Ulveklo

Den har ingen praktisk funksjon og er jevnlig til bry for hundeeiere. Ikke har det noe å gjøre med ulv heller. Så hvorfor er den der?

Merkelig hvordan navn på enkelte ting oppstår. Ulveklo. Ja, vi snakker om den ekstra tåen en del hunder har på bakbeina. Den kalles også dewclaw, spore eller vestigial klo, og har ingen kontakt med bakken når du løper. Det rare er at ulver normalt sett ikke har den, så hvordan det navnet har oppstått kan en jo bare undres over.

Hunder er ikke alene om å ha den ekstra tåen. Vi finner det hos en rekke pattedyr, fugler og reptiler., og hvor den har en eller flere klare funksjoner.

Hos dansk svensk gårdhunder opptrer disse på framben, men noen hunder i rasen har det også på bakben. Dette skal ikke ha noe å si med tanke på utstilling, og det er heller ikke lenger tillatt å fjerne dem på valper.

Ulveklo på bakbeina har ingen praktisk funksjon for de aller fleste hunder. Det finnes unntak. Blant annet elghunder gjør seg nytte av den ekstra tåen. For de aller fleste derimot er det snarere en del ulemper fordi hunder lett kan hekte seg fast og skade seg.

Når det gjelder ulvekloen, eller spore om du vil, på framben så er det enkelte hunder som bruker den aktivt til hjelp for å holde for eksempel et ben på plass mens hunden gnager på den. Utfordringen med denne tåen er stort sett er festet i bindevev og er dermed veldig løs og utsatt for skader.

Den nye dyrevelferdsloven som kom i 2010 gjorde det forbudt å utføre kirurgiske inngrep så lenge det ikke hadde en medisinsk årsak som blant annet en skade eller hvis den generelt utgjør en økt risiko for skade på hunden og dens omgivelser.

Skade kan fort skje om den firbeinte vennen blir hektet fast på treverk eller et gjerde når han eller hun er ute og leker. Ulvekloen kan rives helt eller delvis noe som selvfølgelig er ekstremt smertefullt og ofte fører til kraftige blødninger. Får hunden din en slik skade bør du oppsøke en veterinær for å få riktig behandling av såret slik at du unngår at det går infeksjon i såret. Ofte fjernes også den skadede ulvekloen.

Husk at du klipper kloen regelmessig, og at det finnes potesokker som er beregnet for å unngå gnagsår på ulveklo om da ikke velger å teipe benet.

 

Knut Sandersen
Knut Sandersen
Redaktør for Gårdshunden

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -spot_img

Nyeste innlegg